Sreda, 10. decembar 1997.

MESECNE ANALIZE I PROGNOZE INSTITUTA EKONOMSKIH NAUKA

"Crni" scenario za 1998.

Beograd. - U narednu godinu ulazimo sa istim uslovima - neregulisanim finansijskim odnosima sa svetom i skromnim mogucnostima za priliv dodatnog kapitala. Zato u mesecnim analizama i prognozama (MAP) Instituta ekonomskih nauka naglasavaju da se 1998. (uvazavajuci i politicke pretpostavke) mora iskoristiti za ukljucivanje zemlje najpre u MMF, zatim i u druge finansijske organizacije, za otpocinjanje procesa njenog ukljucivanja u STO i za nalazenje modela i postizanje potrebnih sporazuma o preuredjenju naseg spoljnjeg duga, uz asistenciju MMF, kako bi se barem u 1999. uslo sa boljim pretpostavkama.

Ukoliko se to ne dogodi, predstoji "crni scenario", koji prema analizama ovog Instituta znaci sledece: pod pretpostavkom da se u naredne tri godine nista ne promeni, kumulativni pad drustvenog proizvoda iznosice sest odsto, pad standarda 15 odsto, uz ogromnu destrukciju kapitala i njegovu delimicnu prodaju da bi se zatvorio platni bilans. Takav "razvojni" model ne bi izdrzao duze od tri godine, i u naredni milenijum zemlja bi usla, ne samo sa visedecenijskim, vec sa vekovnim zaostajanjem.

Zamoljen da kratkorocno prognozira sta ce se dogoditi sa kursom i cenama do kraja godine, Stojan Stamenkovic je na jucerasnjoj konferenciji za stampu odgovorio kratko: Bog zna. To zavisi od toga da li ce biti pusten ili povlacen novac, a to je zaista nemoguce prognozirati, tim pre sto se u celoj ovoj godini vodi cik-cak monetarna politika koja zonglira izmedju dva zahteva - za stabilizacijom i za socijalnim mirom i privrednim rastom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /