Sreda, 10. decembar 1997.

POSLE TELEKOMA I SRPSKA POSTA CE MORATI DA SE PRIVATIZUJE

I posta moze da ostvaruje profit

Ministar za saobracaj i veze u vladi Srbije Svetolik Kostadinovic najavio usvajanje zakonskih akata koji ce stvoriti preduslove za deregulaciju komunikacionog trzista

Beograd, Beta. - Ministar za saobracaj i veze u Vladi Srbije Svetolik Kostadinovic izjavio je juce da se i posta mora osposobiti za trzisno poslovanje i organizovati kao samostalna i komercijalna saobracajna delatnost, iako je tehnoloski i profitabilno manje atraktivna od telekomunikacija.

Kostadinovic je govorio na otvaranju dvodnevnog, petnaestog po redu "Simpozijuma o novim tehnologijama u postanskom i telekomunikacionom saobracaju" koji je juce poceo na Saobracajnom fakultetu u Beogradu.

On je kao strateski iskorak ocenio obavljeno tehnolosko razdvajanje poste i telekomunikacija u Srbiji. Prema njegovom misljenju, posta ce biti suocena sa neophodnoscu realne procene svog polozaja na trzistu, preispitivanjem svih vitalnih funkcija i sagledavanjem pravaca i modaliteta za svojinske, organizacione, upravljacke i trzisno proizvodne promene koje ce dovesti do njenog oporavka, efikasnog poslovanja i razvoja.

"Pri tome je potrebno da posta iskoristi finansijski 'impuls' koji je dobila od 'Telekoma' kako bi se organizaciono, kadrovski, tehnicki i tehnoloski revitalizovala i sto pre dosegla poziciju koju ova delatnost ima u visokorazvijenim zemljama, kao sto je na primer, Velika Britanija, gde posta ne samo sto funkcionise, vec ostvaruje profit sto je uspelo i madjarskoj posti", rekao je Kostadinovic. U vladi Srbije, rekao je on, u toku su pripreme za usvajanje bitnih programskih opredeljenja i iz domena "stvaranja preduslova za deregulaciju komunikacionog trzista".

Milan Brujic, pomocnik generalnog direktora JP PTT saobracaja "Srbija", je ocenio da je za uspesan start i telekomunikacija i poste potrebna nova zakonska regulativa. "U svetu vec uveliko funkcionisu sistemi sa vise operatora, a nisu usamljeni slucajevi da se i dobar deo tradicionalnih postanskih usluga prepusta delovanju konkurencije i trzisnim pravilima", rekao je Brujic.

Uz napomenu da funkcionalno i organizaciono razdvajanje poste od telekomunikacija pruza posti izuzetnu priliku da se sama transformise u modernu, ka trzistu orijentisanu postu, Brujic inace pomocnik generalnog direktora za postanski saobracaj, najavio je formiranje zavisnog preduzeca "Posta Srbije" unutar PTT sistema Srbije. "Formiranje postanske korporacije povezano je sa potrebom da se precizno, zakonski, definise postanska korporacija, da se donese zakon o postanskoj koncesiji ili licenci i da se donese zakon o postanskim uslugama", rekao je Brujic.

Postanski deo PTT sistema Srbije ima 1.529 jedinica postanske mreze sa 3.055 saltera, dva glavna i 12 postanskih centara, oko 2.300 transportnih sredstava za dostavu posiljki i oko 13 hiljada zaposlenih.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /