Sreda, 10. decembar 1997.

UPRAVNI ODBOR PKJ O EKONOMSKOJ POLITICI ZA IDUCU GODINU

Milojevic: I mi za vas rampu imamo

Privrednike u PKJ uopste nije zabrinilo nastavljanje spoljnog zida sankcija prema Jugoslaviji, ali su se zalozili da se postavi rampa za sve inostrane partnere koji bi samo da "kupuju"

Zadrzavanje spoljnjeg zida sankcija nije zabrinulo clanove Upravnog odbora Privredne komore Jugoslavije koji su na jucerasnjoj sednici ocenili da su i uz to ogranicenje potpuno realni planovi ekonomske politike za iducu godinu. Tek usput je pomenuto da se odmah treba odreci varijante koja predvidja da drustveni proizvod moze da raste po stopi vecoj i od 10 odsto ukoliko dodje do reintegrisanja SRJ u medjunarodne finansijske i trgovinske organizacije. Privrednici su optimisti da izvoz u narednoj godini moze da se poveca za 30 odsto i da ce inostrani kapital u znacajnoj meri ucestvovati u finansiranju proizvodnje.

Mihailo Milojevic, predsednik Upravnog odbora PKJ, smatra da domace trziste nije pijaca na kojem moze da se prodaje bilo sta i da zbog toga treba postaviti rampu za one inostrane privrednike koji dolaze samo da kupuju, a nemaju nameru da ulazu u novu tehnologiju i proizvodnju. Za zastitu domaceg trzista zalozio se i Branislav Vujinovic, predsednik PK Beograda, naglasavajuci da je ono trenutno preplavljeno nekvalitenom robom. Potrosac je nezasticen jer kupuje proizvode bez garancije i mogucnosti da nabavi rezervne delove, a nude se i prehrambeni artikli ciji rok trajanja je odavno istekao.

Predlozeno je da traze resenja za pojevtinjenje troskova prevoza robe jer oni trenutno u ceni proizvoda ucestvuju do 17 do 25 odsto, dok je u svetu taj procenat svega sedam odsto. Milisav Filiopovic, direktor "Minela", ukazao je na kontradiktornost u planiranoj ekonomskoj politici jer se predvidja rast proizvodnje uz restriktivnu monetarnu politiku. To ce biti tesko ostvariti jer bankarski sistem nije spreman da privrednim organizacijama obezbedi odgovarajuci u kreditnu podrsku. On je predlozio sto hitnije osnivanje mesovite banke u koju bi gradjani imali poverenja i ulagali svoj novac.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /