Sreda, 10. decembar 1997.

PREDSTAVLJEN "SVADBENI MARS" LASLA BLASKOVICA

Bastardova tragedija

"Svadbeni mars", drugi roman Lasla Blaskovica, novosadskog pisca mladje generacije (rodjen 1966. godine) predstavljen je juce u Plato pabu, na redovnoj sesiji izdavaca, "Stubova kulture", uvodnim recima urednika ove kuce Tatjane Rosic i Gojka Bozovica i kracim razgovorom vodjenim sa autorom. Prema recima Bozovica, "Svadbeni mars" je bildungs roman koji citaoce vodi kroz razlicite oblike stvarnosti, od licnog zivota do hronike zemlje koji se raspada u krvi.

Govoreci o "Svadbenom marsu", Blaskovic je rekao da je roman kao citalac vidjao drugacije: kao fiktivnu autobiografiju, fiktivnu postautobiografiju, da bi na kraju, video roman kao povest o zagrobnom zivotu. Osim na ovaj nacin, prema Blaskovicevom citanju, "Svadbeni mars" se moze citati i kao metafizicka potraga za identitetom, kao letopis, politicko-teroristicka utopija, a sadrzi i ljubavnu pricu. "Ovo je prica bastarda, mesanca, cija je tragedija izazvana komedijom njegovog porekla. Sve sto radi u potrazi za slobodom i identitetom samo je varka - sve je unapred ispricano", rekao je Blaskovic izmedju ostalog odgovarajuci na pitanja.

U razgovor se iz publike ukljucio i kriticar Vasa Pavkovic, prema cijoj oceni "Svadbeni mars" uz dela Judite Salgo i Gorana Petrovica objavljenih ove godine spada u vrh romaneskne produkcije. Kako je rekao, roman "Svadbeni mars" bolji je od prvenca Vladimira Arsenijevica, cijih je vrednosti Pavkovic jedan od prvih zagovornika.

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /