Sreda, 10. decembar 1997.

LIV ULMAN NA KONFERENCIJI ZA STAMPU U MUZEJU KINOTEKE

Nikad vise glumica

Nakon posete arhivima Jugoslovenske kinoteke Liv Ulman, velika norveska glumica i rediteljka, bila je juce gost konferencije za stampu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. - Ovo jutro je za mene bilo neverovatno iako sam znala da je vasa Kinoteka jedna od pet najbogatijih u svetu. Nekoliko sati sam provela u kuci filmova i bilo mi je jasnije nego ikada da kad sve zacuti, filmovi ce nastajati. Ljubav i briga ljudi koji rade na cuvanju filmova je zaista inspirativna. Osecam da je posao koji sam izabrala tako lep i zivotan - govorila je Liv Ulman.

Upravo zbog bogatstva nasih filmskih arhiva Liv Ulman ce ubrzo ponovo doci u Beograd. Zavrsila je scenario za svoj cetvrti igrani film cija je prica smestena u Drugi svetski rat. - Trebace mi dosta dokumentarnih materijala iz tog vremena i pitala sam se gde cu sve to naci. Sada znam da cu to naci ovde.

Posle sjajne glumacke karijere, Liv Ulman je resila da zauvek i nepovratno predje na drugu stranu kamere i da iskljucivo rezira. Smatra da su joj filmska iskustva koja je glumeci sticala cetiri decenije sasvim dobra skola i pocastvovana je sto joj je cak i jedan Bergman, cija je bila omiljena glumica a neko vreme i zivotni saputnik, omogucio da radi po njegovom scenariju. Upitana o sadasnjim preokupacijama ovog velikog reditelja, Liv Ulman je rekla da on u izvanrednoj duhovnoj i fizickoj kondiciji ceka 80. rodjendan i da veci deo godine provodi radeci u izolaciji na svom ostrvu. - On je napravio toliko odlicnih filmova koji prikazuju i razjasnjavaju odnose izmedju dvoje ljudi. Sada je u fazi kada se konfrontira sa samim sobom i sigurna sam da je to tezak proces. Drago mi je sto nije otisao u Kan da primi priznanje. On misli da je njegov rad, scenario koji pise, vazniji od jos jedne prilike u kojoj bi bio obozavan i da bi jedan dan prekida pisanja ucinio da izgubi koncentraciju. Zato je Bergman veliki i genije. Ja bih sigurno napravila pauzu i otisla u Kan, ali ja nikada necu biti Ingmar Bergman.

Liv Ulman ne misli da postoje brojne specificnosti zenskog rediteljskog rukopisa, ali da se pred zenama mozda muski glumci lakse otvaraju i iskazuju emocije. - U odnosima izmedju dva muskarca, ma koliko da su bliski prijatelji, uvek postoji izvestan gard.

Broj pitanja na ovoj konferenciji za stampu je bio neobicno veliki, cemu je, sem reputacije gosce, svakako doprineo i njen izuzetan sarm. Jedan od novinara je uz izvinjenje nacinio primedbu da ona sada nalazi u srednjim godinama, na sta je usledila duhovita reakcija: "Ne treba se izvinjavati zbog godina. Ja ih imam 58 i osecam se sjajno, snaznije nego ikad. Kada sam imala 40, rekli su kako je sa mnom gotovo. Ja sam posle toga pocela da pisem. U 50-im sam postala reditelj. Zamislite sta me tek ceka u 60-im".

Danas ce Ulmanova obici decije odeljenje bolnice u Sokobanjskoj, posetiti jedan izbeglicki kamp, sresti se sa studentima rezije i u 18 casova biti gost tribine "Svlacenje slobode" u Paviljonu Veljkovic.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /