Sreda, 10. decembar 1997.

GRADSKA VLADA RASPRAVLJALA O KONKURSU ZA POSTAVLJANJE REKLAMNIH PANOA

Spor pred javnim pravobraniocem

Gradski javni pravobranilac analizirace dokumentaciju vezanu za konkurs, koja, kako tvrde u “Europlakatu", dokazuje nelegalnost rezultata

Na osnovu predloga Sekretarijata za saobracaj grada, na jucerasnjoj zatvorenoj sednici Izvrsnog odbora razmatran je zavrseni konkurs za postavljanje reklamnih panoa. Sekretarijat za saobracaj dao je predlog vladi da se poniste rezultati konkursa i da se raspise novi, a gradska vlada pak donela je odluku da javni pravobranilac analizira dokumentaciju vezanu za konkurs. Tek na osnovu njegovog suda, donece se konacna odluka da li ce konkurs biti ponisten ili potvrdjen, saznajemo od Milutina Randjelovica potpredsednika gradske vlade.

Naime, po konkursu ciji su rezultati umesto 24. avgusta objavljeni pre nekoliko dana na sednici gradske vlade, 200 lokacija za postavljanje reklamnih panoa dobilo je preduzece “Atlantis". Da bi dokazali svoju tvrdnju da su takvi rezultati konkursa, kako kazu, lazirani, predstavnici “Europlakata" zahtevali su da im nadlezni u Sekretarijatu za saobracaj dostave na uvid dokumentaciju ponuda ostalih firmi, po kojoj bi se utvrdilo da je ovo preduzece po visini novcane ponude koja ide Gradu, na trecem mestu, to jest iza “Europlakata" i kompanije “Akcent Medija". ( “Atlantis" je ponudio 2.000 a “Europlakat" 6.000.) Medjutim, i pored pismenog zahteva uvid im nije dozvoljen.

Govoreci o konkursu, potpredsednik gradske vlade i predsednik komisije koja je razmatrala ponude preduzeca Milutin Randjelovic rekao je, da je “od pocetka zamerao sto nisu jasno definisane lokacije na kojima ce se postavljati panoi, pa se konkurs odrzava za nesto imaginarno", te da se unapred mora odrediti tacan broj panoa i njihove lokacije. On je naglasio da gradu odgovara da ima sto vise preduzeca koja bi se ukljucila u ovu vrstu posla, kako bi cena bila sto pristupacnija, a samim tim bio bi i veci priliv novca u gradsku kasu. “Niko ne sme imati monopol", rekao je on. - “Atlantis" je dobio lokacije jer je ponudio usaglasavanje svoje cene sa cenom grada. Clanovi komisije odlucuju na osnovu onoga sto je bolje za Grad, a te dodatne ponude mogu da prevagnu - istakao je Randjelovic.

Upitan zasto predstavnicima “Europlakata" nije dozvoljeno da pogledaju dokumentaciju, Randjelovic je rekao: “Ne znam zasto sekretar nije dozvolio. To je javni konkurs i nema sta da se krije". Inace, pre dva dana u Sekretarijatu, advokati “Europlakata" su upuceni za “trazenje dozvole" kod gospodina Randjelovica, kao nadleznog, s obzirom da je on predsednik komisije koja je razmatrala ponude. Po ovom pitanju oglasili su se saopstenjem odbornici Demokratske stranke u Skupstini grada Goran Vesic i Srdja Popovic.

- Afera “Europlakat" koja poslednjih dana potresa Skupstinu grada samo je jos jedan dokaz korumpiranosti sadasnje gradske vlasti koju cine predstavnici SPO. Javne izjave predstavnika svajcarsko-austrijske kompanije “Europlakat", koja je bila najuspesnija na konkursu, da su im predstavnici SPO trazili reket da bi dobili pravo za postavljanje bilborda dovoljan su razlog da Skupstina grada ispita ovaj slucaj - kaze se u saopstenju DS.

- Najodgovorniji gradski funkcioneri za skandal sa panoima su potpredsednik IO Milutin Randjelovic i sekretar za saobracaj Tvrtko Gavranovic - navodi se dalje u saopstenju DS.

Inace, kako se istice u saopstenju, odbornici DS Goran Vesic i Srdja Popovic podneli su zahtev da Skupstina grada donese odluku kojom se stavlja van snage skandalozna odluka IO i Komisije za bilborde o dodeli lokacija za panoe firmi “Atlantis", koja je bila treceplasirana na konkursu. Takodje, pomenuti odbornici DS predlozili su da Skupstina grada formira visestranacku komisiju koju ce ciniti predstavnici DS, SPO, SRS, SPS i DSS.

Kako se izmedju ostalog navodi u saopstenju DS, zatrazeno je da ista komisija ispita slucaj samovolje prilikom "dodele gradskih panoa firme ’Alma Kvatro’ iskljucivo SPO od strane predsednika krnje vlade Spasoja Krunica".

Z. M. Jevtic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /