Sreda, 10. decembar 1997.

IZBEGLICE I DALJE U HOTELU DMB U RAKOVICI

Svi bi da ostanu u Beogradu

Komesarijat je svim izbeglicama koje su trebalo da se 6. decembra isele iz hotela dodelio upute za druge objekte u Srbiji i Beogradu, ali oni nece da idu iz Beograda i odbijaju ponudjeni kolektivni smestaj, kaze Ljubica Terzic, savetnik Komesarijata za izbeglice Srbije

Izbeglice koje se nalaze u hotelu DMB u Rakovici a koji su u subotu 6. decembra trebalo da se isele iz hotela i dalje su u njemu. Kao upozorenje da moraju da se isele (buduci da je 6. decembra prestao da vazi ugovor o smestaju izmedju Komeserijata za izbeglice i Kompanije DMB odnosno hotela DMB), uprava hotela je kratkotrajno, kao upozorenje, u ponedeljak 8. decembra izbeglicama iskljucila struju i vodu . Ukoliko izbeglice do petka 12. decembra ne napuste hotel doci ce do potpunog iskljucenja vode, struje i grejanja i hotel ce prestati sa radom, saznajemo u upravi hotela DMB. Uzgred da pomenemo da je izbeglice (o kojima je pisao nas list) posetila i jedna Engleskinja koja je u nasoj zemlji boravila kao deo posmatrackog tima izbora u Srbiji da bi se, kako saznajemo, upoznala sa iskrslim problemima. Vredi pomenuti da su, kako smo saznali u hotelu, izbeglice spremne da u hotelu ostanu po svaku cenu i da su “zapretile plinskim bocama i kasikarama".

Ljubica Terzic kaze da u hotelu trenutno borave izbeglicke porodice sa ukupno 49 clanova za koje je Komesarijat vec spremio upute za smestaj u druge objekte. Ti uputi su poslati u hotel. Cinjenica je da hotel DMB nema vise nikakvu obavezu prema ovim izbeglicama buduci da je 6. decembra prestao da vazi ugovor o smestaju izmedju Komesarijata i DMB, kaze Terzic. Strucni tim Komesarijata koji izmedju ostalog cine lekari, psihijatri i drugi sagledao je sveukupni zdravstveno-socijalni status svake izbegle porodice koja boravi u hotelu DMB na osnovu kojeg je dodeljen odgovarajuci smestaj. Druga je stvar sto izbeglice nece da idu iz Beograda i sto odbijaju ponudjene kolektivne smestaje, istice Terzic. Moram da kazem da je Komesarijat imao zakonsku mogucnost da izbeglicama koje odbiju ponudjene smestaje otkaze svaku drugu pomoc i nalazenje novih smestaja ali da tu mogucnost nikada nije ni koristio niti ce ubuduce koristiti.

Govoreci u drugim smestajima gospodja Terzic pominje da su porodicama iz rakovickog hotela DMB ponudjeni primera radi hotel u Gamzigradskoj banji uz koji se nalazi rehabilitacioni centar. Gradskim prevozom od Gamzigradske banje do Zajecara brze se stigne nego iz Rakovice do centra Beograda, istice sagovornica i dodaje da je Zajecar, sto se tice medicinske opremljenosti, kadrova, lekova i drugo proglasen najboljim medicinskim centrom u Srbiji ove godine. Ponudjen je kolektivni smestaj u “Planumu" u Rakovici, zatim u Krnjaci, u hotelu “Vrelo" u Bajinoj Basti, u “Varni" - Sabac ... Primera radi jednoj porodici sa slepim detetom ponudili smo smestaj u objektu “Olga Dedijer" na Severnom bulevaru koji je u stvari istureno odeljenje istoimene zdravstvene ustanove. Za ovu porodicu moram da kazem da je otac deteta stalno zaposlen u Podgorici i da je i tamo kolektivni smestaj mogao da se nadje ali je ipak Komesarijat za izbeglice Srbije isti za ovu porodicu nasao ovde, u Beogradu, u pomenutoj ustanovi. Porodici koja ima dete koje je skolovanje zapocelo u Rakovici na specificnom informatickom smeru koga nema u drugoj skoli ponudili smo smestaj u pomenutom “Planumu" ali je doticna porodica to odbila. Nama u Komeserijatu je jasno da medju izbeglicama ima invalida ali invalidima koji borave u hotelu DMB mora biti jasno da je za sve njih Komesarijat nasao najbolje resenje i da oni ne mogu ostati u hotelu, istakla je Ljubica Terzic iz Komesarijata za izbeglice Srbije.

N. Rakic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /