Sreda, 10. decembar 1997.

MILO DJUKANOVIC U IZJAVI AGENCIJI ASOSIJETED PRES

Beograd odgovoran zbog produzavanja americkih sankcija prema SRJ

Vlada ce preduzeti sve mere koje ce obezbediti zastitu ekonomskih interesa Crne Gore, nastavak demokratizacije i ekonomskih reformi - istakao Djukanovic

Beograd, FoNet. - Crnogorski premijer Milo Djukanovic ocenio je juce da je odluka americkog predsednika Bila Klintona da nastavi primenu spoljnog zida sankcija protiv SRJ “odraz zvanicnog stava SAD da SR Jugoslavija ne kooperira u potrebnoj mjeri s relevantnim faktorima na pitanjima koja su uslov naseg punog povratka u medjunarodnu zajednicu".

“Ovakva odluka je dokaz da sustinskog unapredjenja medjunarodnog polozaja Jugoslavije nema dok se u Beogradu ne pocnu ispunjavati uslovi koje je odredila medjunarodna zajednica - saradnja s Haskim sudom, poboljsanje i postovanje ljudskih prava, rjesenje kosovskog pitanja i spremnost za regulisanje pitanja sukcesije bivse Jugoslavije", izjavio je Djukanovic americkoj agenciji Asosijeted pres.

Predsednik Vlade Crne Gore je istakao da produzenjem sankcija SRJ ulazi u “jos jednu tesku godinu za privredu i stanovnistvo" i da ce Crna Gora biti posebno pogodjena, jer “odsustvo medjunarodne finansijske podrske moze dalje usporiti reformske procese i pogorsati ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji". “Vlada ce zato preduzeti sve mjere koje ce obezbijediti zastitu ekonomskih interesa, nastavak demokratizacije i ekonomskih reformi.

Savezna vlada ce, takodje, morati da shvati da prioritet drzavne i spoljne politike SR Jugoslavije mora biti - ispunjenje uslova za povratak u medjunarodnu zajednicu. Sa svoje strane, ispostavicemo odlucan zahtjev da opcija saradnje sa svijetom umjesto deklarativne postane iskrena strategija svih odgovornih za medjunarodnu poziciju Jugoslavije", zakljucio je Djukanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /