Cetvrtak, 11. decembar 1997.

KONFERENCIJA O SPROVODJENJU DEJTONSKOG SPORAZUMA

Delegacija SRJ napustila skup zbog “nametanja" kosovskog problema

Konferenciju napustili i predstavnici Republike Srpske, ali je ostalo nejasno da li je delegacija RS samo napustila skup a prihvatila zavrsni dokument, ili se ona kao ni SRJ nece osecati obaveznom prema dogovoru postignutom u Bonu

Snezana Bogavac
dopisnik “Nase Borbe" iz Bona

Delegacija SR Jugoslavije napustila je juce ujutru, pre usvajanja zavrsnog dokumenta Konferenciju Saveta za primenu Dejtonskog sporazuma. “Posto smo konstatovali da je i pored naseg jasnog upozorenja i ubedljivih argumenata u prilog naseg principijelnog stava tzv. pitanje Kosova i Metohije uneto u zavrsni dokument Konferencije, delegacija SRJ je odlucila da u znak protesta napusti ovu Konferenciju, rekao je politicki direktor Ministarstva inostranih poslova SRJ Dragomir Vucicevic na kratkoj konferenciji za medjunarodne novinare (odrzanoj na srpskom jeziku, na kojoj je podeljeno saopstenje takodje na srpskom jeziku).

U znak solidarnosti sa delegacijom SRJ Konferenciju na Petersbergu pokraj Bona napustili su i predstavnici Republike Srpske, clan Predsednistva BiH Momcilo Krajisnik, predsednica RS Biljana Plavsic i kopredsednik Saveta ministara BiH Boro Bosic. Protestno napustanje Konferencije zbog unosenja Kosova u zavrsni dokument znaci, kako je naglasio Vucicevic da zavrsni dokument u celini nece biti obavezujuci za SR Jugoslaviju. “Zelimo posebno da naglasimo da Savezna Republika Jugoslavija ostaje, ipak trajno, privrzena politici mira, stabilnosti i dobrosusedstva. Zbog toga se nista ne menja u njenom principijelnom stavu prema Dejtonskom sporazumu", izjavio je Vucicevic.

On je istakao da nametanje, kako se izrazio “tzv. pitanja Kosova i Metohije" radu Konferencije smatra “direktnim mesanjem u unutrasnje stvari Srbije i SRJ", kao i da to “odvlaci paznju od osnovnog cilja - sprovodjenja Dejtonskog sporazuma, koji predstavlja glavni zadatak medjunarodne zajednice". Nejasno je juce ostalo da li je delegacija Republike Srpske samo napustila skup, a prihvatila zavrsni dokument, ili se ni ona, kao ni SRJ nece osecati obaveznom prema dogovoru postignutom juce u Bonu. Predsednica RS Biljana Plavsic je, kako se iz diplomatskih izvora moglo saznati (novinari nemaju mogucnost da direktno prate rad Konferencije) posle objave delegacije SRJ, takodje je ustala i najavila da ce pokusati da ostale ucesnike iz Beograda i sa Pala vrati za pregovaracki sto, ali u tome ocito nije uspela. Politicki direktor MIP Dragomir Vucicevic je objavljivanje da sa delegacijom napusta Konferenciju u Bonu iskoristio da obrazlozi stav Beograda prema pokusajima iz medjunarodne zajednice da uticu na smirivanje prilika na Kosovu.

“Na kraju, da podsetimo, da se na Kosovu i Metohiji ne postavlja pitanje ljudskih prava. Ta prava su svim pripadnicima drugih nacionalnih manjina u SRJ osigurana na nivou najvisih evropskih i svetskih standarda. Dok svi drugi ta prava koriste, deo pripadnika albanske nacionalne manjine, pod pritiskom separatistickih lidera, odbija da koristi ta prava i ne priznaje Srbiju i SRJ kao svoju drzavu. U poslednje vreme smo svedoci nastojanja teroristickih elemenata na Kosovu i Metohiji da najgrubljim teroristickim metodama ugroze mir i bezbednost stanovnistva i izazovu nestabilnost u regionu.

Nasa je ocena da izostanak adekvatne osude tih teroristickih akata od strane medjunarodne zajednice, blagonaklon odnos prema separatistickim liderima kojima se gotovo svugde ukazuje gostoprimstvo, kao i pokusaj tretiranja Kosova i Metohije na ovakvim i slicnim medjunarodnim skupovima, predstavlja indirektnu podrsku separatizmu i ohrabruje terorizam", stoji u saopstenju delegacije SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /