Cetvrtak, 11. decembar 1997.

U PRISTINSKOM OKRUZNOM SUDU ZAVRSENO SUDJENJE GRUPI OPTUZENOJ ZA TERORIZAM

Branioci traze oslobadjajucu presudu

Nema snage koja moze zaustaviti istorijski proces osamostaljivanja Kosova - izjavio optuzeni Naut Hasani, svi branioci smatraju da optuzeni nisu teroristi

Zavrsnim recima cetvorice preostalih advokata, kao i sedamnaestorice optuzenih, juce je u Okruznom sudu u Pristini okoncan glavni pretres u procesu protiv devetnaestorice Albanaca, optuzenih da su kao clanovi Oslobodilacke armije Kosova ucestvovali ili planirali ucesce u seriji teroristickih napada na Kosovu.

Obracajuci se Vecu petorice, kome presedava sudija Dragoljub Zdravkovic, advokati su istakli da tokom pretresa nije dokazana krivica njihovih klijenata, da optuznica Okruznog javnog tuzilastva predstavlja neosnovanu konstrukciju, i zatrazili oslobadjanje optuzenih.

- Uzasnut sam brutalnoscu kojom su zlostavljani optuzeni. Mozete me osuditi i na sto godina zatvora, ali nema te snage koja moze zaustaviti istorijski proces osamostaljivanja Kosova. Jednog dana Kosovo ce, na miran nacin ili ratom, ostvariti slobodu, a o nacinu oslobadjanja ce odluciti narod. Ja mislim da je onaj prvi nacin za oslobadjanje Kosova mnogo bolji. Tesko mi je sto cu u momentu kada budem bio najpotrebniji svom narodu biti u zatvoru. Ne osecam se krivim, i trazim oslobadjanje - rekao je izmedju ostalog, u zavrsnoj reci prvooptuzeni Nait Hasani.

I drugi optuzeni su u zavrsnoj reci kao neosnovanu odbacili optuznicu. Isticuci da ga sud moze i dvostruko kazniti samo pod uslovom da mu se ne prilepljuje etiketa teroriste, jedan od optuzenih, Hasan Zenelji ovaj zahtev obrazlozio je okolnoscu da je prosvetni radnik i da je njegova profesija nespojiva sa terorizmom.

Presuda devetnaestorici Albanaca, od kojih se dvojici sudi u odsustvu, bice izrecena 16. decembra.

I. H.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /