Cetvrtak, 11. decembar 1997.

SASTANAK KOMISIJA ZA NESTALE OSOBE SRJ I REPUBLIKE SRPSKE

Nova istraga o Strpcima

Beograd, FoNet. - Komisija vlade SRJ za humanitarna pitanja i nestala lica i Drzavna komisija Republike Srpske (RS) za razmenu zarobljenika i nestala lica, postigle su saglasnost da Komisija RS uzme ucesce na predstojecem sastanku vladinih komisija Jugoslavije i Hrvatske u Slavonskom Brodu, saopsteno je juce u Beogradu.

U saopstenju Komisije SRJ kaze se da je na sastanku, kome su predsedavali predsednik Komisije SRJ Maksim Korac i predsednik Komisije RS Jovo Rosic, razmatrana problematika nestalih osoba na prostoru bivse Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na trazenja SRJ i RS od drzavne komisije Hrvatske.

Sastanak u Slavonskom Brodu planiran je za kraj meseca i bice posvecen iskljucivo resavanju jugoslovenskih trazenja koja se odnose na nestala lica na podrucju BiH, posebno pilota, vojnika Donjih Koliba, "niksicke" i "savnicke" grupe, kao i hrvatskih trazenja za lica koja su takodje nestala na tom podrucju.

Komisije SRJ i RS posebno su razgovarale o grupi nestalih lica kod mesta Strpci, kada je 27. februara 1993. godine iz voza na pruzi Beograd-Bar, na teritoriji RS, oteto 19 lica muslimanske nacionalnosti. Predsednik komisije RS Jovo Rosic informisao je jugoslovensku stranu da su pitanju nestalih u mestu Strpci posvetili punu paznju i pruzio je puna uveravanja da ce preduzeti sve neophodne mere i radnje, o cemu ce blagovremeno informisati Komisiju SRJ. Rosic je takodje potvrdio da ce se problematika nestalih u Strpcima razmatrati na svim buducim sastancima, sa zeljom da se to pitanje razresi sto pre.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /