Cetvrtak, 11. decembar 1997.

SRPSKI EKONOMSKI MAGNATI I POLITICKA MOC

Borba novih bogatasa i direktora

Privatizacija smanjuje ekonomsku kontrolu vladajuce nomenklature. Moc onih koji su tokom Miloseviceve vladavine stekli bogatstvo ostace prisutna

Jedan policijski funkcioner, svojevremno je u neformalnom razgovoru izjavio kako su fioke odeljenja za privredni kriminal pune dosijea "novih bogatasa" ljudi iz politickog vrha ili bliskih politckom establismentu. "Ti dosijei, medjutim, najverovatnije nikada nece biti aktivirani. I svaka nova vlast ce se samo potruditi da legalizuje imovinu najkrupnijih riba i, po zakonu oporezuje, kako se ne bi dizala velika buka, dok ce sitne ribe sluziti za potkusurivanje", prokomentarisao je ovaj policajac.

Prema proceni koja je objavljena u izvestaju Centra za slobodne izbore i demokratiju, gotovo 80 procenata drzavnog, odnosno drustvenog kapitala je pod strogom kontorlom vlasti. Procene o privatnom vlasnistvu srpskih ekonomskih "magnata", za sada je, prema ocenama nekih ekonomskih eksperata, veoma tesko utvrditi.

Do novih izbora, na kojima bi Milosevicevi socijalisti i levica Mire Markovic mozda definitvno ostali bez mogucnosti da dominiraju u nekoj novoj vladi, mogao bi se privatizovati, po Zakonu, znacajan deo procenta pomenutog na pocetku teksta. Hoce li to dodatno napuniti fondove onih koji su tokom poslednjih desetak godina, postali jedino sposobni da kupe nesto "veliko" i dati im i u nekom novom sistemu veliku moc odlucivanja?

- Sa privatizacijom, vladajuca nomenklatura ce gubiti ekonomsku moc bez obzira da li se ona odvija pod njenom kontorlom. Ma kakva bila privatizacija, ona ukljucuje privatni faktor i time smanjuje ekonomsku kontrolu vladajuce nomenklature, kaze Bosko Mijatovic iz Instituta ekonomskih nauka.

Rezultati parlamentarnih izbora jos uvek nisu poznati, buduci da se ne zna da li ce levi blok formirati vladu sa nekom drugom strankom ili ce nastojati da sadasnju odrzi do novog glasanja za parlament. "Ako bi bila formirana vlada levog bloka i Srpskog pokreta obnove, nista se ne bi sustinski promenilo u pogledu distribucije moci u privredi. Srpski pokret obnove bi dobio deo kolaca koji ne bi ugrozio dominaciju SPS-a", smatra Mijatovic.

Po njegovim ocenama, Vojislav Seselj, lider SRS, "nije orijentisan na grabljenje para i finansijsko mafijastvo". "Njegovi ciljevi su dugorocniji i on za sada kontrolise ponasanje svoje stranke odvracajuci je od srebroljupstva", dodaje Mijatovic.

Bojan Dimitrijevic, ekonomista i savetnik Vuka Draskovica, predsednika SPO, medjutim, tvrdi da bi ta stranka kroz visoke poreske stope oduzela ona bogatstva za koja se proceni da su nezakonito stecena. "To je posao nezavisnog sudstva i finansijskih vestaka", kaze Dimitirjevic.

Obojica nasih sagovornika smatraju da se u samoj Socijalistickoj partiji Srbije vodi skrivena politicka borba izmedju reformske struje koja je stekla neko bogatstvo i koja bi sada krenula u reforme i konzervativne direktorske klike.

Prema misljenju Aleksandre Posarac, iz Ekonomskog instituta, najveci deo bogatasa iz sadasnjeg politickog establismenta, pretvorice se u privatne biznismene. "Politicku moc zadrzace u onoj meri u kojoj budu ekonomski mocni, sve dok ne dodje do korenitih ekonomskih i politickih reformi i ne uspostavi se vladavina prava", navodi nasa sagovornica.

- Kod nas je sada zavrsena faza prvobitne akumulacije kapitala. Oni koji su nesto stekli ovih godina, nastojace da to i zadrze i legalizuju za sva vremena, kaze Dimitrijevic i dodaje da postoje i analize po kojima sve to lici vise na latinoamericki mafijaski sindrom u kom su stvorene nelegalne i neformalne veze i gde akterima na politickoj sceni nikada nece biti u interesu da stvore regularna pravila igre.

Kada u Srbiji pobedi opcija koja je za ekonomske i politicke promene, prema Dimitrijevicevim ocenama, moc onih koji su tokom Miloseviceve vladavine stekli bogatstvo, ostace prisutna, ali u drugacijim pravilima igre. "U pravnoj drzavi njihov uticaj ce biti manje vazan", kaze Dimitrijevic.

Izabela Kisic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /