Cetvrtak, 11. decembar 1997.

OEBS demantuje

Gordana Susa

Zimsku RTS idilu u kojoj je kao slag na torti vidno mesto dobila i navodna izjava misije OEBS "o fer i demokratskoj atmosferi" na minulim predsednickim izborima u Srbiji - prekinuta je nimalo diplomatskim demantijem predstavnika ove medjunarodne organizacije. Oni su, naime, konstatovali "da je izvestavanje drzavne televizije lazno i potpuno nefer".

Ono, dakle, sto znaju i vrapci - da ne moze da bude fer i demokratske atmosfere ako prethodno u predizbornoj kampanji nisu postignuti ravnopravni i fer uslovi - konacno je doprlo i do OEBS-a, koji je prilicno indiferentno posle bezocne kradje glasova na lokalnim izborima ipak pristao da bude pokrice za iste takve, znaci "nefer i neravnopravne" izbore.

Taj demanti, kako se moglo ocekivati, nije objavljen na RTS i ogromna vecina gradjana ostace u uverenju frizirane stvarnosti koje im servira najmocnija medijska kompanija.

Uostalom, drzavna televizija nikada nije objavila ni celinu Gonsalesovog izvestaja, a vec pomalo zaboravljen lex specialis plasiran je tada kao neka vrsta milosrdja i kao velikodusan potez tadasnjeg predsednika Srbije.

U RTS selekciji nema mesta za vesti da se, na primer, u selu Mehane umesto na birackim mestima glasalo po kucama, uz rakijicu i sarmicu, da se u Vlahinju glasalo i za odsutne mestane, da na mnogim birackim mestima nije bilo dozvoljeno prisustvo predstavnika opozicionih stranaka, niti prisustvo domacim i stranim posmatracima, da neka izborna mesta, na Kosovu, nisu ni otvorena, dok su neka pre vremena zatvorena. Da glasacki listici nisu odgovarajuce overavani, da su opet ucesce i na ovim izborima uzele "mrtve duse".

Ukratko, kralo se za najmanje onih 2,75 odsto da bi se obezbedio legitimitet ovim izborima, ali kralo se i da bi se obezbedila nadmoc kandidata vladajuce partije.

Stoga su ocene tehnicke misije OEBS stigle prilicno kasno, imajuci u vidu da su sve ove nepravilnosti bile poznate i ranije, no bolje ikad nego nikad. Da bi se ista menjalo u pravcu fer odnosa i demokratije kasno je i za drugi krug predsednickih izbora, ali mozda je bas sada pravi trenutak da OEBS na vreme reaguje i ne ucestvuje u slicnim simulacijama za naredne parlamentarne izbore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /