Cetvrtak, 11. decembar 1997.

SAVEZNA VLADA U POSLEDNJEM TRENUTKU ODUSTALA OD SMENE SVOG "NEPOSLUSNOG" POTPREDSEDNIKA

Zebic bio spreman da zameni Djunica

U trenutku kad je bila spremna smena Djunica i postavljanje na njegovo mesto Jovana Zebica, od odluke se odustalo zbog negativnih efekata koje bi to moglo imati u domacoj i stranoj javnosti

Potpredsednik Savezne vlade Danko Djunic trebalo je ove nedelje da bude smenjen i na njegovo mesto postavljen raniji potpredsednik Savezne vlade i ministar finansija u federalnoj i srpskoj vladi Jovan Zebic. Ta mogucnost intenzivno je razmatrana u Saveznoj vladi posle Djunicevih izjava o neprihvatljivosti stavova dr Koste Mihajlovica o pitanjima sukcesije i potrebi da se pobeda Djukanovica na predsednickim izborima prihvati kao realnost.

Od odluke se medjutim odustalo u poslednji cas zbog procene da bi takav potez mogao biti kontraproduktivan i s obzirom na domacu politicku scenu, a pogotovo bi lose odjeknuo u medjunarodnoj javnosti. Djunic je, naime, vise od svih federalnih funkcionera uzivao ugled kod sagovornika iz medjunarodnih finansijskih institucija, americkoj administraciji i u diplomatskim krugovima.

U poslednjih par meseci Djunic je pao u politicku nemilost "zbog suvise reformskih stavova", zbog cega se navodno kasnilo i s usvajanjem Zakona o staroj deviznoj stednji koji je bio u njegovom resoru. Protivnici Djunica pripadaju prvenstveno tvrdoj SPS liniji. Iako nije smenjen, u narednom periodu Djunic ce verovatno biti marginalizovan do neke zgodne prilike kada bi mogao biti izvucen kao "dzoker" za drugaciju politiku. Iako na poslednjoj sednici Savezne vlade nije bilo javnih kritika na Djunicev racun, u "neformalnim razgovorima" bilo je ostrih reakcija. Svi funkcioneri SPS i JUL, koji su istupali ove nedelje u javnosti, ogradili su se od Djunicevih stavova o Crnoj Gori.

Losem Djunicevom rejtingu doprinelo je i pojavljivanje njegovih izjava u novinama, pogotovo mariborskoj "Veceri" i nekim agencijama (vezano za spoljni zid sankcija) koje su date ranije i ne u kontekstu i nevezano za dogadjaje povodom kojih su plasirane.

T. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /