Cetvrtak, 11. decembar 1997.

RICARD GELBARD, SPECIJALNI IZASLANIK SAD ZA BALKAN

SRJ i RS naskodile samo sebi

Prema novim pravilima visoki predstavnik ima pravo da smenjuje funkcionere zajednickih institucija u Bosni - istakao Gelbard

Bon, Beta. - Odlaskom sa konferencije Saveta za primenu mira u BiH, Jugoslavija i Republika Srpska naskodile su samo sebi, ocenio je juce u Bonu specijalni izaslanik SAD za Balkan i zamenik drzavnog sekretara Robert Gelbard.

“Situaciji na Kosovu posvecena je velika paznja. Odlaskom sa sastanka Jugoslavija nije resila problem. Naprotiv, tako se povecava napetost u regionu i povecava odlucnost medjunarodne zajednice da jos pazljivije prati stanje na Kosovu", rekao je Gelbard na konferenciji za novinare americke delegacije, na kraju dvodnevnog zasedanja.

Opisujuci potez jugoslovenske delegacije kao “uvredu medjunarodnoj zajednici i predsedavajucem konferencije (sefu nemacke diplomatije Klausu) Kinkelu", Gelbard je njen ukupan nastup opisao kao “vrlo, vrlo los".

Prema novim pravilima igre u Bosni, Visoki predstavnik medjunarodne zajednice moze da smeni funkcionere zajednickih organa ako oceni da oni svojim aktivnostima ili neaktivnoscu blokiraju primenu Dejtonskog sporazuma, rekao je specijalni izaslanik SAD. Gelbard je za blokadu optuzio “totalitarno orijentisane" funkcionere sa Pala, kojima, kako je rekao, “ni godinu dana nije bilo dovoljno da se sa Federacijom BiH dogovore oko izgleda pasosa ili registarskih tablica". “Visoki predstavnik sada moze da ih smeni, a ako Srbi ne izaberu novog coveka, rad konkretnog organa nastavice se bez njih", rekao je on.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /