Cetvrtak, 11. decembar 1997.

Casopisi

"GRADINA", No 7-8/1997

Novi broj "Gradine" donosi nekoliko izuzetno zanimljivih priloga, medju kojima se izdvaja integralna verzija teksta Samjuela P. Hantigtona "Sukobi civilizacija", objavljena u casopisu "Foreigh Affairs" 1993. godine, o kojem je u nasoj stampi bilo dosta reci prethodnih nedelja, a koji je uz "Kraj istorije" Frensisa Fukujame, jedno od najprovokativnijih stiva poslednjih godina u svetu.

Neka vrsta uvoda u "Sukob civilizacija" mogao bi biti izvod iz dela Arnolda DZ. Tojnbija "Istrazivanje istorije", objavljen u "Tumacenjima Gradine", gde su i tekstovi Majkla Gilmura o Alenu Ginzbergu (napisan i objavljen neposredno posle smrti Ginzberga u casopisu "Rolling Stone").

Osnovni motiv koji je okupio sedam pisaca u tematskom bloku jeste svetska medijska i sportska provokacija, ex-sampion sveta u boksu Majk Tajson. O ovom snagatoru, povremenom kanibalisti, pisu Slavisa Nikolin Zivkovic, Zoran Pesic Sigma, Velimir Kostov, Zvonko Karanovic, Zoran Ciric, Stevan Bosnjak, Goran Stankovic.

"KNJIZEVNA KRITIKA", leto/jesen '97.

Novi broj "Knjizevne kritike" tematskog je karakteta i u potpunosti je posvecen srpskom pesnistvu s kraja veka. Priredjivaci temata potrazili su odgovor od samih pesnika na pitanje kakav je status poezije u okviru srpske knjizevnosti, koji su njeni dometi, slabosti, o uzorima, i pre svega - kakvi su njihovi licni uvidi u licnu poetiku.

Kako kaze Bojana Stojanovic-Pantovic, broj je zamisljen kao "neka vrsta autopoetickih suceljavanja najznacajnijih autora devedesetih", sto je realizovano u anketi "Srpsko pesnistvo na kraju veka", u kojoj su ucestvovali Nina Zivancevic, Danica Vukicevic, Dubravka Djuric, Marija Knezevic, Radivoj Stanivuk, Zoran Djeric, Vojislav Karanovic, Dragan Jovanovic Danilov, Sasa Jelenkovic, Sasa Radojcic, Nenad Saponja, Nenad Milosevic, Zoran Bognar.

U drugom bloku ("Poetike i komentari") mogu se procitati tekstovi autora srednje i starije generacije ciji je predmet "vlastita poetika vidjena ili iz dijahronijske perspektive ili neka vrsta komentara konteksta kome pripada".

U trecem delu ("Metafore citanja") nalaze se interpretacije pojedinih aspekata srpskog pesnistva iz razlicitih uglova.

"SRECA I STVARANJE", ZBORNIK FILOZOFSKOG FAKULTETA U NOVOM SADU

Zbornik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu "Sreca i stvaranje" (susretanje praktickog i poetickog u filozofiji) koji je priredio Milenko A. Perovic upravo je izasao iz stampe, a priredjen je na osnovu proslogodisnjeg "Novosadskog filozofskog disputa".

Namera disputa po oceni priredjivaca Zbornika, sastojala se u pokusaju da se, kroz optiku dva filozofska pojma i njihov pokretljivi istorijsko-filozofski odnos, "propituju temelji vremena u kome smo, da se misli mislivost samih temelja ili bestemljnost temelja".

Ova filozofska sveska sadrzi niz tekstova koji su priredjeni na osnovu saopstenja i razgovora, a izmedju ostalih tu su filozofska gledista Nenada Dakovica, Aleksandra Petrovica, Jovana Babica, Mirka Zurovca, Milosa Todorovica i drugih.

O. M. A.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /