Cetvrtak, 11. decembar 1997.

Svet knjige

KEBRA (BRANISLAV BABIC): "Rej je O.K.", "Prometej", Novi Sad

Kebra (Branislav Babic) iz grupe "Obojeni program" objavio je novu knjigu, zbirku pesama i roman pod nazivom "Redz je O.K." . Kebra se pojavio kao renesansni stvaralac, jer je i autor kompletnog dizajna knjige. Dragan Ambrozic kaze da je ovakav autorski pristup deo opsteg zbivanja u pop-kulturi, tj. da je nesto slicno onome sto se desava u SAD, gde muzicari rade kompletnu pripremu nosaca zvuka, a u ime povratka neposrednog i spontanog dozivljaja - "nesto sto dolazi iz pop kulture i u nju se vraca". Vladimir Arsenijevic (jedno vreme svirao sa Kebrom) kao kvalitet ove "intimne poezije u pravom smislu te reci" vidi "sirovu, nepatvorenu energiju" koja iz nje izbija.

IVAN COLOVIC : "Politika simbola", Radio B92, Beograd

"Ogledi sakupljeni u ovoj knjizi nadahnuti su idejom da je politika u najvecoj meri stvar simbola. Prema toj ideji, simboli u politici nisu samo sredstvo (propagandno, retoricko, demagosko) za sticanje i cuvanje politicke moci, koja se ispoljava i trosi u nekoj drugoj, nesimbolicnoj, "realnoj" ravni stvarnosti. Sama oblast simbolickog jeste ono najvece i najbogatije carstvo koje politicari i njihovi generali, svestenici i pesnici salvama reci, plotuna, pridika i stihova osvajaju. Vlast na koju se oni, kako se ponekad kaze, penju, pa onda u njoj uzivaju, u stvari je vlast nad simbolima" (Ivan Colovic). Najvece prepreke na putu demokratizacije u zemljama u tranziciji jesu nacionalisticki kultovi i mitovi. Kako im se suprotstaviti, racionalnom argumentacijom ili ih suzbiti popularisanjem nekih drugih, demokratskom drustvu prikladnih mitova? Da li je demokratija samo oslobadjanje prostora za javnu debatu ili ona trazi svoje utelovljenje - neka su od pitanja koje Colovic u ovoj knjizi postavlja.

DEJAN MEDAKOVIC: "Oci u oci", BIGZ, Beograd

"Oci u oci" cine tekstovi u kojima je zabelezena javna rec Dejana Medakovica (intervjui, clanci izjave), koja najcesce izlazi iz okvira njegovog istorijsko-umetnickog i knjizevnog dela. Tematski je podeljena u sest celina: "Secanja i rasudjivanja", "Duhovno nasledje i dostojanstvo naroda", "Kosovo i seobe", "Povodi", "Oko Efemerisa", "Budjenje iz sna". "Sticajem okolnosti bio sam u prilici da se cesto srecem sa novinarima oci u oci. Nisam nikada dozvoljavao pitanja unapred, jer smatram da javna rec mora imati spontanost i mora nositi rizik. Svako smisljanje odgovora oduzima car i stice se utisak da covek nije siguran u ono sto govori ili da se nekom nece dopasti.

Treba istorijski misliti, stvari koje dolaze staviti u okvire. Istorija pravi ostavu gde sve sto se dogadja stavlja u regale i - ceka. I ko zna kad i u kojoj prilici, vade se pojedine stvari i dobijaju potpuno drugaciju boju i postaju aktuelne. Shvatanje da je istorija neponovljiva zabluda je. Istorije se ne mozemo odreci i nema naroda koji je se oslobodio a da za to nije platio skupu cenu" Dejan Medakovic na promociji u BIGZ, 10.12.1997).

HORHE LUIS BORHES

Radovi sa medjunarodnog naucnog skupa posvecenog H. L. Borhesu, odrzanog 24. i 25. septembra u Beogradu, Zavod za udzbenike i nastavna sredstva, SKZ, Jugoslovensko udruzenje latinoamerikanista.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /