Cetvrtak, 11. decembar 1997.

U SOMBORU (OPET) NESTO NOVO

Osnovana Pozorisna liga Sombor

U situaciji kada se sva pozorista u zemlji nalaze u dilemi da li spustiti zavesu ili nastaviti simuliranje normalnih okolnosti Narodno pozoriste Sombor povlaci potez koji svojom inventivnoscu moze posluziti ostalima kao primer. Krajem proslog meseca u Somboru je obznanjen projekat "Polis" ciji je cilj "eksploatacija umetnickog blaga pozorista". Zadatak novoformirane Pozorisne lige, kako su je autori nazvali, jeste resavanje retoricke, samim tim neistinite dileme "da li posustati pred hronicnom oskudicom i pasti u provincijski plicak ili smoci snage za nove uzlete".

Somborci su, kao sto je bilo i za ocekivati, resili da spasu pozoriste od propasti, kada to vec nece oni ciji je to posao, i to prvenstveno uz pomoc publike. Akcija ciji je smisao prikupljanje novca za nove predstave, cilja na tradicionalno dobar odnos gradjana Somboraca prema svom pozoristu. Poznato je naime, da je Narodno pozoriste Sombor izgradjeno u doba Austrougarske carevine, iskljucivo uz pomoc bogatih somboraca. Sada se ocekuje da bogati ali i oni gradjani Sombora sa plicim dzepom postanu clanovi Lige. "Rec je o ulasku u sistem koji tacno precizira sta se od koga ocekuje i sta se za uzvrat dobija". Clan Lige postaje svako ko mesecno uplacuje odredjeni iznos. Zakupci dobijaju "svoje" sediste obelezeno mesinganom plocicom s imenom i prezimenom zakupca. Posebne povlastice imaju sponzori, rangirani prema visini uplacene sume i, naravno, donatori, koji ako uplate 100.000 dinara (donator decenije) sticu pravo da njihovo ime bude uklesano na mermernoj ploci u holu pozorista. Akcija predvidja ocuvanje tradicionalnih manifestacija somborskog pozorista, Pozorisni maraton, nagrade za najzanacajnije priloznike, najrevnosnije posetioce kao i kafu u pauzi predstava.

Urednik i autor projekta Miodrag Milenovic, knjizevnik i publicista somborski, smatra da je ime "Polis" dobro iz vise razloga. "Prvo, asocoira na gradove kod starih Grka koji su bili tako organizovani da su mogli samostalno ziveti i odupreti se svakom neprijatelju. Asocijacije na propolis, metropolis, itd. takodje nisu lose".

Zasto liga? "Posto su svi drugi izrazi vec previse (zlo)upotrebljavani, uvodjenje reci liga u kulturu, posebno u pozoriste, predstavlja malo iznenadjenje, kojim se pored ostalog skrece paznja na ceo projekat".

Z. Jovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /