Cetvrtak, 11. decembar 1997.

NAKON DVOIPOMESECNE PAUZE JUCE ODRZANA SEDNICA SKUPSTINE GRADA

Studio B se "vratio" odbornicima

Odbornici skupstine Grada Beograda posle dvoipomesecne pauze juce su odrzali 11. sednicu Skupstine Beograda koja je vec na samom startu "zapela" oko utvrdjivanja dnevnog reda i oko toga da li je preko Studija B treba direktno prenositi ili ne. Posle skoro trocasovnog utvrdjivanja dnevnog reda poslanici su usvojili "precisceni" dnevni red sednice, u kome je svoje mesto nasla i rasprava o uredjivackoj politici "Studija B". Obornici su se slozili da se jucerasnja sednica putem tzv.odlozenog prenosa prenosi na Studiju B (Drugi kanal) a da se iznadju tehnicke mogucnosti za direktan prenos danasnje (nastavak sednice) na Prvom programu Studija B. Odbornici su na jucerasnjoj sednici usvojili Predlog odluke o privremenom finansiranju Grada Beograda za prvi kvartal naredne godine i Predlog odluke o privremenom utvrdjivanju prihoda koji pripadaju Gradu odnosno gradskim opstinama u 1998. godini.

Privremenost finansiranja Beograda uzrokovana je cinjenicom da ni Skupstina Srbije nije donela konacan budzet za narednu godinu. Privremeno finansiranje na osnovu Odluke o privremenom finansiranju za 1998. vrsi se srazmerno ukupno koriscenim sredstvima u istom periodu u budzetu grada za 1997. a najvise do jedne cetvrtine ukupnih prihoda rasporedjenih za prethodnu godinu uvecanim za planirani rast cene na malo odnosno za koeficijent valorizacije koji utvrdi Ministarstvo finansija Srbije. Ukupan okvir budzeta Grada za 1997. iznosi 1.557.128.975 dinara , a kao osnovica za privremeno finansiranje iznosi najvise 389.282.245 dinara.

FEST pod znakom pitanja!!!

Odrzavanje FEST u uobicajenom terminu 31.januar naredne godine je pod znakom pitanja buduci da su odbornici odlozili za sledecu sednicu sva razresenja i naimemovanja u pojednim ustanovama kulture i savetima stalnih manifestacija iz ove oblasti kaze Milutin Randjelovic, clan gradske vlade.

Nakon zucne rasprave o predlogu odluke o odredjivanju praznika Grada odbornici su usvojili da se formira osmoclana Komisija sa po dva clana iz svake odbornicke grupe koja u roku od dva meseca treba da pred Skupstinu iznese predlog koji ce prihvatiti sve odbornicke grupe Skupstine. Polemika oko utvrdjivanja praznika Grada vodila se izmedju odbornika SPO i SRS na jednoj i SPS-JUL-ND na drugoj strani. Dok su se odbornici SPS-JUL-ND zalagali za to da 20.oktobar kao simbol oslobodilacke i antifasisticke borbe ostane kao praznik Grada Beograda dotle se druga strana zalagala da novi datum bude 8.januar u spomen 8.januara 1807 po novom kalendaru kada je Karadjordje zauzeo bedeme Beogradske tvrdjave.

Odbornici skupstine Beograda takodje posle zucnih diskusija i premedbi nisu prihvatili Informaciju o stanju budzeta Grada Beograda sa pregledom utrosenih sredstava tako da je informacija povucena na doradu. Informacija je obuhvatala period od l januara do 30. novembra ove godine. Milena Milosevic iz DS koja je i predsednik SO Vracar upitala je kada ce biti uplaceno preko pola miliona dinara u opstinsku kasu od komunalne takse koja pripada opstini. Milosevic je takodje pomenula da je Skupstina Grada samovoljno Vracaru smanjila procenat komunalne takse sa 15 na 10 odsto.

Goran Vesic iz DS je postavio pitanje i koliko novca se daje za finansiranje Beogradskih novina koje su kako je rekao posluzile za reklamiranje samo jedne stranke. Vesic je pitao i koliko je novca dato Studiju B i naglasio da se upravo zbog svega ovoga recenog pomenuta informacija o stanju budzeta Grada Beograda ne moze prihvatiti. U informaciji o stanju budzeta koja je povucena stoji i podatak "o proboju budzeta od 84,2 miliona dinara", o neravnomernoj raspodeli sredstava za pojedine delatnosti kao i da je najvise para otislo na Gradski sekretarijat za saobracaj koji je iste potrosio za GSP i Lastu u iznosu od 108.781.357 dinara, potom na Sekretarijat za prosvetu (grejanje skola ) itd.

Pred pocetak Skupstine Beograda Sindikat vozaca GSP je organizovao protesno okupljanje ispred Skupstine kako bi jos jednom, kako je rekao Dragoljub Stosic predsednik ovog Sindikata, upozorili na katastrofalnu situaciju u GSP i na obaveze koje treba da ispuni Grad. Dolazak Spasoja Krunica predsednika Gradske vlade na sednicu Skupstine Beograda izazvao je buru negodovanja prisutnih vozaca.

Z. Mihajlovic
N.Rakic

Demokrate "iniciraju" gradonacelnika

Upitali smo Milana Bozica potpredsednika Skupstine Beograda kada ce Beograd dobiti gradonacelnika i zasto se, i pored nagomilanih komunalnih problema Beograda, dva i po meseca cekalo sa sazivanjem Skupstine.

Prema njegovim recima inicijativa za izbor novog gradonacelnika ostaje na demokratama. Nestabilna politicka situacija i prethodni tek protekli izbori su doveli do odlaganja sednice Gradske skupstine istakao je Bozic.

Sudeci pak po izjavi Srdje Popovica iz DS Beograd nece skoro dobiti gradonacelnika jer odbornicka grupa DS nema nameru da predlaze novog kandidata nakon nezakonite smene Zorana Djindjica. Popovic je novinarima izjavio da ce DS traziti smenu Dragana Kojadinovica direktora Studija B ako ne bude sposoban da obezbedi uslove za direktan prenos skupstinskih sednica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /