Cetvrtak, 11. decembar 1997.

ABUR I MEKDONALD GOVORILE NA BONSKOJ KONFERENCIJI

Vreme za odluku o hapsenju ratnih zlocinaca

Poredjenje spiska ucesnika ministarskog zasedanja Saveta za implementaciju mira u Londonu prosle i Bonu ove godine nedvosmisleno pokazuje koliko je u medjuvremenu postao odgovorniji odnos medjunarodne zajednice prema haskom Tribunalu i njegovoj misiji. Prosle je godine, naime, od britanskih domacina, tada jos pod kontrolom konzervativaca, jedva "izboksovan" poziv za jednog predstavnika Tribunala. Glavnom tuziocu Luiz Arbur je, tom prilikom, dodeljena stolica u poslednjem redu, daleko od konferencijskog stola, i tek joj je naknadno - na intervenciju nelikicine zapadnih ministara - omoguceno da se obrati skupu.

Godinu dana kasnije, u Bonu, Tribunal je bio zastupljen predsednicom Gabrijelom Kirk Mekdonald, glavnim tuziocem Luiz Arbur i njenim zamenikom Grejemom Bluitom. Buduci da predstavljaju dva odvojena, nezavisna organa - sudije i tuzilastvo - obe "prve dame Tribunala" imale su priliku da se obrate skupu. Obe su to iskoristile da bi visoke predstavnike pedesetak zemalja i dvadesetak medjunarodnih organizacije podsetile da je privodnje pravdi optuzenih za najteze ratne zlocine "zakon" - dakle aksiom, o cemu se ne moze diskutovati, sto ne podleze ocenama svrsishodnosti i sto se ne moze podvrgavati drugim ciljevima.

Ako se Tribunalu ne omoguci da efikasno funkcionise, upozorila je sudija Mekdonald Savet za implementaciju mira, "to nece biti njegov, vec vas, neuspeh." Buduci da medjunarodna zajednica ne moze da ostane talac drzava koje odbijaju izvrsenje naloga Tribunala, vreme je da se Savet odluci: "da li ce ukloniti preostale prepreke, ili ce zrtvovati ono sto je sama sustina civilizacije." Zakljucila je upozorenjem da ce, ako Savet izabere potonju opciju, "covecanstvo zauvek nositi mrlju vase pasivnosti."

Glavni tuzilac Arbur je pozvala Savet da prihvati cinjenicu kako je malo verovatno da ce se "oni koji su do sada odbijali da predaju optuzene... ubuduce odazvati vasim novim pozivima da izvrse svoje obaveze." Vreme je, po njoj, da se shvati "gola istina da medjunarodna zajednica mora da preuzme inicijativu... ukoliko hoce da se optuzeni uhapse i dovedu pred Tribunal." Podsecajuci da je Tribunal osnovan zato sto je ocenjeno da ratni zlocini koji su izvrseni u bivsoj Jugoslaviji ugrozavaju medjunarodni mir i stabilnost, Luiz Arbur je zakljucila kategorickom tvrdnjom da "ta pretnja i dalje postoji, i da ce ostati prisutna ukoliko se, i dok se, svi optuzeni ne izvedu pred sud."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /