Subota, 13. decembar 1997.

KAKO JE U MZ "NARODNI HEROJI" MARIJA TEREZIJA PROGLASENA FASISTOM

Randelja lincovati, a knjigu spaliti!

Da rukovodstvo mesne zajednice "Narodni heroji" i nekoliko vremesnijih istomisljenika jos uvek smatraju da je MZ "osnovna celija drustva" i da, shodno tome, o svemu treba da se pitaju i kompletno odlucuju, osudjuju ljude i pojave i "drmaju" svim i svacim u svakodnevnom zivotu gradjana - pokazao je epilog nedavnog sastanka u ovoj MZ. U strahu da je neko nameran da razotkrije i postavi na svoje mesto rad MZ, koja pola veka nudi naivnim gradjanima imitaciju zivota - celni ljudi ove MZ i nekolicina onih koji su prisustvovali zboru, toliko su se uzbudili da se cuo i predlog da se lincuje jedan covek i spali njegovo delo!

Naime, povodom rasprave o tome da li rodjendan Novog Sada treba da se obelezava 1. februara (u spomen na taj datum 1748. godine kada su Novosadjani otkupili od Austroguarske slobodu i ekonomske i kulturne privilegije za svoj grad), prisutnima je podeljena knjiga novinara i saradnika "Nase Borbe" Djordja Randelja koja govori o nastanku slobodne kraljevske varosi. Sadrzaj knjige nije se svideo predstavnicima MZ "Narodni heroji" (skupu je prisustvovao i jedan procenat gradjana te teritorije), pa su revoltirani zahtevali da se autor lincuje, a knjiga spali - i to odmah. Predlog je pozdravljen aplauzom i "obrazlozen": "Knjiga propagira ustanovljenje sramnog praznika za Novi Sad; carica Marija Terezija je bila fasista; mi dobro znamo sta je kroz istoriju cinila Austrija, Madjarska i Nemacka; predlogom se povampiruje fasizam; mracna Austrougarska se vezuje za najstrasnija stradanja Srba...". Atmosfera je podsecala na najbolje dane spaljivanja knjiga za vreme Treceg rajha, izoblicila lica i duhove i stvorila tragikomicnu situaciju u kojoj su zaludni i besmisleni bili napori predstavnika gradske uprave (skupu je prisustvovao i gradonacelnik dr Stevan Vrbaski sa saradnicima) da pomracene umove vrate u normalne tokove.

Zalud je bio i pokusaj da se objasni sta taj datum znaci za grad i kako je dobio mogucnost slobodne trgovine, ubiranja prihoda sa svojih atara, slobodno sudstvo i Magistrat, izjednacavanje katolicke i pravoslavne veroispovesti i jos mnogo toga... Kako, ipak, niko od prisutnih "emzejaca" nije bio spreman da prvi kresne sibicu, skocili su sa svojih stolica, besno pobacali knjige oko sebe i izasli...

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /