Subota, 13. decembar 1997.

DR MILICA PEJANOVIC-DJURISIC, PREDSEDNICA DPS CRNE GORE, NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE

Bulatoviceva partija mora potraziti drugo ime

Nakon presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je politicka grupacija Momira Bulatovica izgubila pravo da se naziva DPS i koristi program nekada jedinstvene partije, predsednica DPS iznela svoj licni stav da odbornicima i poslanicima Bulatoviceve grupacije ne treba oduzimati mandate. Konacnu odluku o tokme ipak treba da donesu organi DPS CG

Podgorica. - Na konferenciji za stampu, koju su, povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, juce odrzali predsjednica DPS CG dr MIlica Pejanovic-Djurisic i clan Izvrsnog odbora Glavnog odbora ove partije Miodrag Vukovic, konstatovano je da vise ne postoji Demokratska partija CG Momira Bulatovica, kao i to da Bulatoviceva politicka grupacija nema vise pravo da koristi tudje ime i tudji politicki program. Gospodin Bulatovic je, primijetila je predsjednica DPS CG, sada "samozvani predsjednik stranke koja zvanicno ne postoji", a gospodin Vukovic je upozorio sve, pa i novinare, da Bulatovicevu politicku grupaciju ubuduce ne bi trebalo da oslovljavaju kao DPS CG.

To sto je Bulatoviceva politicka stranka u Saveznom ministarstvu pravde upisana pod imenom DPS CG, Milica Pejanovic-Djurisic je ocijenila kao nesto sto nema znacaja. Miodrag Vukovic je naglasio da je presuda Vrhovnog suda CG "pravosnazna i izvrsna", te da je jedino moguce da se posegne za institutom zastite zakonitosti, ali to nema uticaja na izvrsnost presude. Politicka grupacija Momira Bulatovica morace, kazao je Vukovic, da ucini dodatni napor radi vlastite pravne identifikacije. Predsjednica DPS CG nije mogla precizno da odgovori na pitanje da li ce njena partija sada pokrenuti inicijativu za oduzimanje mandata odbornicima i poslanicima iz Bulatoviceve politicke grupacije, posto o tome treba tek da se donese odluka u najvisim partijskim organima. Iznijela je samo svoj licni stav da to ne bi trebalo ciniti.

Seselj trazi podrsku Bulatovica?

Na pitanje kako komentarise jucerasnji dolazak dr Vojislava Seselja u Crnu Goru, predsjednica DPS CG odgovorila da ne zna razloge dolaska predsjednika SRS, ali da je mozda u pitanju njegova zelja da dobije podrsku Momira Bulatovica pred drugi krug predsjednickih izbora u Srbiji. Milica Pejanovic- Djurisic je na ovakav zakljucak navela podrske lidera srpskih radikala gospodinu Bulatovicu na predsjednickim izborima u Crnoj Gori.

Nakon opaske novinara, da bi u ovom slucaju trebalo da se djeluje po automatizmu koji proizilazi iz Zakona o izboru odbornika i poslanika, gospodja Pejanovic-Djurisic je kazala da je "problem slozen i suptilan iz vise aspekata", te da pitanje oduzimanja ili neoduzimanja mandata postaje manje vazno u svijetlu odluke o odrzavanju prijevremenih parlamentarnih i lokalnih izbora. Podsjetila je, pritom, da je DPS CG imala pravnih mogucnosti da onemoguci kandidovanje Momira Bulatovica u ime DPS-a, ali da to nijesu ucinili zbog toga da se ne bi destabilizovale politicke prilike u Crnoj Gori. Predsjednica DPS CG naglasila je da ova partija ni sada ne zeli da povuce bilo kokji potez kojim bi se destabilizacija pospjesila.

Predsjednica DPS CG i Miodrag Vukovic osporili su legalnost jucerasnjeg izbora Radivoja Rasovica za gradonacelnika Podgorice. Vukovic je precizirao da je Rasovicev izbor "nezakonit i neustavan", jer Rasovic jos nije razrijesen funkcije ministra poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede. Rasovic, jeste podnio ostavku na ministarsku funkciju, primijetio je Vukovic, ali o njegovoj ostavci tek treba da se izjasni Skupstina Crne Gore, koja ga je i izabrala. Ono sto se desava u Skupstini opstine Podgorica, Vukovic je nazvao "politickim nasiljem"? a u cinu ekspresnog vracanja nevena Gosovica na mjesto sekretara za upravu (smijenjen nakon prvog kruga izbora za predsjednika Republike) prepoznao je nastojanje politicke grupacije Momira Bulatovica da ostvari svoje interese "pa makar stradali zakoni i institucije drzave".

D. Vukovic

Savezni sud nije nadlezan

Komentarisuci najnoviju izjavu predsjednika SAveznog suda u vezi sa podnosenjem 2.300 zahtjeva za zastitu zakonitosti protiv presuda Vrhovnog suda CG, Miodrag Vukovic, clan IO Glavnog odbora DPS CG i potpredsjednik crnogorske vlade, izrazio je ocekivanje da ce se Savezni sud oglasiti nenadleznim i odbaciti ove predmete. On pritom, nije krio bojazan da su se savezne sudije i ustavno-sudske institucije stavile u funkciju procesa unitarizacije SR Jugoslavije.

U odgovoru na pitanje "Nase Borbe", Vukovic je podsjetio i na to da u pravnoj stvari koja se tice izbora u Crnoj Gori ne postoji nikakva nadleznost sudskih i ustavno-sudskih organa na saveznom nivou.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /