Subota, 13. decembar 1997.

PRES - KONFERENCIJA U SAVEZNOJ VLADI

Budzet 1998. - oko 10 milijardi, a samo za vojsku 6,55 milijardi

Po prvi put ce u rashodima saveznog budzeta biti i isplata stare devizne stednje. Dobar deo novca od carine otisao na nepoznate adrese. Kako popuniti trecinu budzeta

Beograd. - Planirani savezni budzet za iducu godinu, koji je usvojila Savezna vlada, primeren je ekonomskoj situaciji zemlje i rezultat je nastojanja da se privreda ne optereti preterano a istovremeno zadovolje potrebe koje finansira federacija. U saveznu kasu, kako je planirano, tokom naredne godine trebalo di da se prikupi 9,693 milijardi dinara, tako da bi ucesce saveznog budzeta u drustvenom proizvodu bilo 9,13 odsto. Ucesce poreza na promet u predvidjenom buzetu povecano je sa 30 na 40 odsto, prihod od carina je 30,95 procenata, a svi ostali prihodi obezbedice 15,32 odsto planiranih sredstava.Po prvi put ce u rashodima saveznog budzeta biti i isplata stare devizne stednje i za ovu namenu planira se izdvajanje 150 miliona dinara.

Iznoseci ove podatke na jucerasnjoj konferenciji za stampu Bozidar Gazivoda, savezni ministar za finansije, pojasnio je da ce Savezna vlada emitovanjem svojih obveznica dopunjavati manjak u kasi budzeta. Svi materijalni troskovi koje finansira federacija, prema njegovim recima zadrzani su na nivou zatecenih. Udeo javne potrosnje u saveznom buzetu je 48,58 odsto, a za vojsku i u narednoj godini izdvajace se najveci deo - 6,550 milijardi. Plate zaposlenih koje se isplacuju iz savezne kase moci ce da se povecaju za 11 odsto.

"Finansiranje federacije je u stalnom padu, a ocekivanja su da se jedna trecina ovogodisnjeg budzeta nece moci obezbediti. Stoga je planiran minimlani rast budzeta u narednoj godini u odnosu na ovogodisnji od 4,9 odsto", rekao je Gazivoda, priznajuci da se od carina prikupilo skoro milijardu dinara manje nego sto je bilo predvidjeno. Novac od naplate carina koriscen je za razne potrebe, poput isplate penzija, a dobar deo je otisao na nepoznate adrese. Izlazne takse ostace i u narednoj godini i prema recima saveznog ministra za finansije nece se povecavati.

Savezna vlada je usvojila i plan unapredjenja privredne saradnje sa zemljama u razvoju. Na spisku najznacajnijih spoljnotrgovinskih partnera SRJ medju ovim zemljama nalaze se Iran, Irak, Egipat, Kuvajt, Zimbabve, Juznoafricka Republika, Angola, Nigerija, Koreja, Indija, Brazil i Argentina.

M.Vukovic

BOZIDAR GAZIVODA

SRJ uskoro u MMF, Djunica nece smeniti

Odluka americke administracije da spoljni zid sankcija prema SRJ produzi i u narednoj godini nece ni na koji nacin uticati da se menja planirana ekonomska politika kao ni planiranje budzetskih prihoda, rekao je Bozidar Gazivoda. "Nadam se da ce Jugoslavija uskoro postati clanica MMF a tada bi se monetarna politika sprovodila prema mehanizmima koje propisuje ova organizacija i primenjuje sav razvijeni svet. To znaci da bi se ustanovio plivajuci devizni kurs".

Na novinarsko pitanje sta misli da li ce Savezna vlada smeniti svog potpredsednika Danka Djunica odgovorio je "Ja verujem da nece".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /