Subota, 13. decembar 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA PODRZALA KRILO SPO KOJE ZELI DA SACUVA KOALICIJU "ZAJEDNO"

Novi izbori na prolece

Postoje planovi da se vlast "Zajedno", po beogradskom modelu, srusi u Nisu, Kragujevcu, Cacku, izjavio predsednik DS Zoran Djindjic, procenjujuci da ce za dva-tri meseca doci do polarizacije politicke scene - na jednoj strani ce biti skupstinske stranke a na drugoj demokratska opozicija

Beograd. - Uspeh Milana Milutinovica u odnosu na Zorana Lilica, prema ocenama Demokratske stranke, uvecan je odredjenim manipulacijama - rekao je Zoran Djindjic, predsednik DS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Taj uspeh je po Djindjicevim ocenama posledica kampanje Milutinovicevih protivkandidata Seselja i Draskovica, pre svega njihovog predizbornog duela, i nacina izbora predsednika Skupstine Srbije "koji je pokazao da su razlike medju trojicom predsednickih kandidata samo u nijansama".

Gubitak Vuka Draskovica na izborima, prema Djindjicevim recima, mnogo je veci nego sto se to moze videti iz ukupnog rezultata. "U Sumadiji i Beogradu on je izgubio polovinu glasova u odnosu na septembarske izbore, ali je taj gubitak nadoknadjen pozajmljenim glasovima u Vojvodini", rekao je lider DS.

Po njegovim ocenama za dva, tri meseca politicka scena ce se jasno polarizovati. "Na jednoj strani ce biti tri skupstinske stranke, a na drugoj demokratska opozicija pred kojom su ozbiljni zadaci: da se konsoliduje, iznese jasnu platformu i pocne da se mesa u politiku sa zahtevima za novim izborima, pod novim uslovima i ucesce na njima," rekao je Djindjic.

On ocenjuje da ce se na prolece odrzati novi ne samo predsednicki izbori "osim ako se u drugom izbornom krugu ne pojavi dodatnih 500-600 hiljada glasova" vec i parlamentarni "jer nece uspeti da se konstituise stabilna vlada".

Demokratska stranka podrzava krilo Srpskog pokreta obnove koje predvodi Velimir Ilic, gradonacelnik Cacka i "koje hoce da sacuva koaliciju "Zajedno" na lokalnom nivou, saopstio je Djindjic. On je rekao da je preksinoc razgovarao sa uglednim osnivacima SPO (Velimirom Ilicem, Ilijom Radulovicem i Jovanom Marjanovicem) o mehanizmima ocuvanja lokalne vlasti. "Nemamo pravo da u gradovima gde je koalicija "Zajedno" na vlasti menjamo volju biraca do narednih izbora," naglasio je Djindjic.

- Postoje planovi da se srusi vlast koalicije "Zajedno", po beogradskom modelu, i u Nisu, Kragujevcu, Cacku. Ocekujem da ce odbornici SPO odbiti takve naloge iz centrale - rekao je Djindjic. Upitan da li je razgovarao i sa nekim clanovima SPO iz Draskovicevog krila, Djindjice je rekao da postoje neformalni razgovori. Razgovaramo i sa clanovima Socijalisticke partije Srbije, pa i sa SPO, ali to nisu oficijelni razgovori vec licni kontakti," dodao je lider DS.

On je prosle sedmice imao i dvocasovni razgovor sa Milom Djukanovicem u Beogradu. "Razgovarali smo o demokratizaciji zemlje i dosli do iste procene situacije i prognoze da ce za dva, tri meseca, stvari biti jasnije", rekao je Djindjic.

Odgovarajuci na pitanje da li ocekuje da ce radikali glasati za smenu urednika Studija B na narednoj sednici i time podrzati DS, Djindjic je rekao da nema nikavog dogovora sa radikalima. "Kada smo zajedno glasali za predlog da Studio B direktno prenosi sednice, nije bilo dogovora, vec je samo doslo do poklapanja interesa", rekao je Djindjic.

I. Kisic

Gest nemoci u Bonu

- Napustanje konferencije u Bonu je gest nemoci delegacije SRJ i pokazuje da je nasa spoljna politika u funkciji jedne partije, izborne propagande i ocuvanja vlasti - rekao je Zoran Djindjic.

Po njegovim ocenama nije trebalo prihvatiti da se u dejtonskoj raspravi razgovara o Kosovu, osim ako u Dejtonskom sporazumu nije nesto potpisano u vezi sa tim "Postupak SRJ delegacije nije, medjutim, nacin da se tako nesto kaze. Trebalo je insistirati na svojim pravima. Argumentacija je bila na strani nase zemlje, ali takvim postupkom to je prokockano", smatra lider DS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /