Subota, 13. decembar 1997.

SLOVENIJA PRIHVATILA INICIJATIVU SRJ O NORMALIZACIJI ODNOSA

U utorak rasprava o uspostavljanju odnosa sa SRJ

Na pismo Ljubise Ristica, predsednika Spoljnopolitickog odbora Skupstine SRJ, njegov slovenacki kolega Jelko Kacin "odgovorio" zakazivanjem sednice. Uskoro neposredna komunikacija clanova dva odbora

Ljubljana, Beta. - Spoljnopoliticki odbor slovenackog parlamenta primio je pismo predsednika spoljnopolitickog odbora Skupstine SRJ Ljubise Ristica u kome se predlaze susret dva odbora, javio je slovenacki nacionalni radio.

Prvi program drzavnog radija nije naveo vise detalja o ovoj inicijativi iz Beograda, osim sto je naveo da ce odbor slovenackog parlamenta o njoj uskoro zauzeti stav. Ovakva inicijativa iz Beograda je prva te vrste od 1991.godine.

Predsednik spoljnopolitickog odbora slovenackog parlamenta (DZS) Jelko Kacin izjavio je juce agenciji Beta da ce na sednici tog odbora u utorak glavna tacka dnevnog reda biti uspostavljanje diplomatskih i drugih odnosa sa SRJ.

"Zelim konstruktivnu raspravu o celini ovih odnosa i mislim da je i u interesu SRJ da uspostavimo neposrednu komunikaciju. Utoliko pre sto od pocetka naredne godine pocinje nestalno clanstvo Slovenije u Savetu bezbednosti UN, tako da ce Slovenija saodlucivati o mnogim pitanjima, pa i o onima koje se odnose na ovaj region i na SRJ."

"Posebno su vazna pitanja koja se ticu brojnih drzavljana obeju zemalja koji, recimo za vize moraju da putuju u druge zemlje, umesto da ih dobijaju u Beogradu i Ljubljani", zakljucio je Kacin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /