Ponedeljak, 15. decembar 1997.

MINISTARTVO PRAVDE CRNE GORE NIJE PRIMILO ZAHTEV SAVEZNOG DRZAVNOG TUZIOCA

Odluka Vrhovnog suda osporena pogresnim pravnim tumacenjem

Dusko Lalicevic, ministar pravde: "Savezni drzavni tuzilac moze podneti zahtev za zastitu zakonitosti samo ako je povredjen savezni zakon"

Podgorica, FoNet. - Ministarstvo pravde Crne Gore saopstilo je juce da nije primilo zahtev Saveznog drzavnog tuzioca za prekid izvrsenja presude Vrhovnog suda Crne Gore da je jedini legitimni naslednik jedinstvene Demokratske partije socijalista Crne Gore krilo Milice Pejanovic Djurisic. "Ministarstvo pravde nije primilo zahtjev Saveznog drzavnog tuzioca za prekid izvrsenja, pa je ocigledno da se pogresnim pravnim tumacenjem osporava odluka Vrhovnog suda Republike Crne Gore koja je opsteobavezna i izvrsna", navodi se u saopstenju Ministarstva pravde Crne Gore.

Crnogorski ministar pravde Dusko Lalicevic podseca da Savezni drzavni tuzilac, na inicijativu stranke, moze podneti zahtev za zastitu zakonitosti "ali samo ako je tom odlukom povrijedjen savezni zakon. U konkretnom slucaju, Ministarstvo pravde je odlucivalo primjenom republickog zakona o udruzivanju gradjana, pa Savezni drzavni tuzilac nije ni nadlezan da ocjenjuje primjenu ovog republickog propisa".

Presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 4. decembra odbijena je tuzba podneta u ime krila DPS Momira Bulatovica i "time potvrdjeno rjesenje Ministarstva pravde Crne Gore kojim je, kao neosnovan odbijen zahtjev da se u Registar politickih organizacija ovog ministarstva izvrsi upis izmjena Statuta DPS", navodi se u saopstenju.

Ministarstvo pravde dodaje da je ovo objasnjenje izdalo povodom saopstenja DPS Momira Bulatovica u kome se kaze da je ta stranka kod Saveznog drzavnog tuzioca inicirala zahtev za zastitu zakonitosti protiv presude Vrhovnog suda Crne Gore i da je savezni tuzilac Vukasin Jokanovic zatrazio od Vrhovnog suda i Ministarstva pravde da prekinu sve radnje koje bi se zasnovale na njihovim odlukama.

Savezni ustavni sud i drzavni tuzilac narusili suverenitet Crne Gore

Podgorica, FoNet. - Crnogorski premijer i novoizabrani predsednik te republike Milo Djukanovic, ocenio je da je nacin na koji se ranije umesao Savezni ustavni sud, a zatim i savezni drzavni tuzilac, grub pokusaj narusavanja suvereniteta drzave Crne Gore i da ce se Crna Gora tome suprotstaviti jer u tome prepoznaje, kako je rekao, "politiku zaobilaznog puta unitarizacije Jugoslavije". Napominjuci da savezne pravosudne institucije nisu nadlezne da resavaju sporove vezane za izbore u Crnoj Gori, Djukanovic je odbacio i mogucnost da savezni drzavni tuzilac naredi Vrhovnom sudu Crne Gore da ne sprovodi svoje izvrsne odluke. On je, gostujuci u programu nezavisnog niksickog Montena radija, odlazeceg predsednika republike, Momira Bulatovica, optuzio da se zalaze za zadrzavanje Crne Gore u izolaciji s namerom da se ona ekonomski iscrpi kako bi, kako je rekao, Bulatovic i Milosevic sebi produzili politicki vek za koji je Djukanovic rekao da veruje da definitivno prolazi.

Savezni ustavni sud i savezni drzavni tuzilac su nenadlezni u odnosu na izborni postupak u republikama jer su one suverene u tom domenu, rekao je Djukanovic i dodao da je, apsolutno, jasno da odluke tih saveznih organa u sporovima u vezi izbora ne mogu proizvesti nikakve posledice u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /