Ponedeljak, 15. decembar 1997.

EVROPSKI SAMIT ZAOBISAO BIVSU I SADASNJU JUGOSLAVIJU

Sve je vec receno, bolje je cutati

Visoki evropski funkcioneri smatraju da su "petnaestorica" procenila da bi svaki stav EU o SRJ mogao biti iskoriscen u predsednickoj izbornoj kampanji

Mirko Klarin
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Luksemburga

Zaokupljeni stvaranjem "Velike Evrope", koja ce do kraja prve decenije narednog veka obuhvatati nekih 25-26 zemalja sa blizu pola milijarde stanovnika, sefovi drzava i vlada evropske "petnaestorice" su na dvodnevnom samitu u Luksemburgu potpuno zaobisli podrucje bivse Jugoslavije. Sa izuzetkom Slovenije, koja se proteklog vikenda ukrcala u prvi voz za buducu "Veliku Evropu", ostali se ne pominju cak ni u zakljuccima predsedavajuceg, u kojima su im, inace, na prethodnih petnaestak evropskih samita bile posvecivane citave stranice.

U kuloarima samita su se, tokom vikenda, cula dva objasnjenja za zaobilazenje "balkanske crne rupe" u telu buduce "Velike Evrope." Prvo je da sefovi drzava i vlada "petnaestorice" nemaju sta da dodaju onome sto je, samo tri dana ranije, receno u Bonu.

Sto se pak sadasnje SR Jugoslavije tice, "petnaestorica" su odustali od namere da se o njoj i njenim odnosima sa EU izjasnjavaju u zavrsnom dokumentu. Shvatili su, barem kako objasnjavaju visoki evropski funkcioneri, da bi sve sto kazu... "moglo da se iskoristi i zloupotrebi u izbornoj kampanji koja je tamo u toku", te su zakljucili da im je "bolje da cute." Odluku o tome da li i u 1998. godini treba produziti trgovinske olaksice SRJ "petnaestorica" su prepustili Komitetu stalnih predstavnika (tzv. Koreper), koji ce 18. decembra u Briselu najverovatnije pokrenuti "pismenu proceduru" odlucivanja, tj. traziti od prestonica EU da se pismeno izjasne za ili protiv odobravanja pomenutih povlastica SRJ u iducoj godini. Kao sto je poznato, Evropska komisija je u svom formalnom predlogu vladama "petnaestorice" zakljucila da SRJ ne ispunjava kriterije za produzavanje izvoznih povlastica odobrenih 31. aprila ove godine, a njena "negativna ocena" je, culo se u kuloarima Samita, "dodatno ucvrscena proslonedeljnim bonskim ispadom", tj. demonstrativnim odlaskom jugoslovenskog predstavnika sa zasedanja Saveta za implementaciju mira.

ZAK POS, PREDSEDAVAJUCI SAVETA MINISTARA EU

U potpunosti podrzani zakljucci iz Bona

Luksemburg, Beta. - Sefovi drzava i vlada Evropske unije su na zasedanju u Luksemburgu raspravu o stanju u zemljama bivse Jugoslavije prepustili sefovima diplomatija petnaestorice, izjavio je agenciji Beta predsedavajuci saveta ministara petnaestorice, sef luksemburske diplomatije Zak Pos. To je ucinjeno pored ostalog i zato sto lideri smatraju da je ta tema dobrim delom rasvetljena na bonskom sastanku Saveta za sprovodjenje mirovnih sporazuma, cije zakljucke u potpunosti podrzavaju, rekao je Pos. Procenjeno je da se sve, ukljucujuci odluku o tome da li i u 1998. produziti trgovinske olaksice SR Jugoslaviji, Bosni i Hrvatskoj, okonca na nivou ministarskog saveta EU, precizirao je Pos.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /