Ponedeljak, 15. decembar 1997.

HANS VAN DEN BRUK ZA "NASU BORBU"

Prvo mir, posle sve ostalo

Luksemburg. - Evropskog komesara za spoljne poslove Hansa van den Bruka, jednog od glavnih arhitekata sirenja EU na Istok, pitali smo na kraju samita sefova drzava i vlada EU u Luksemburgu kakva je to "Velika Evropa"... ako u nju nisu ukljucene "Velika Srbija", "Velika Hrvatska" i ostale, nista manje, drzave i entiteti izrasli na balkanskim rusevinama? Hans van den Bruk kaze:

"Sto se bivse Jugoslavije tice, nas prioritet je da konsolidujemo mir i osiguramo da sporazumi potpisani u Dejtonu budu u celosti ostvareni, kako bi se stvorili uslovi za ekonomski i socijalni razvoj tih zemalja. Taj region je prosao kroz uzasan rat i - mada smo srecni sto su barem ti uzasi prestali - jos ne mozemo reci da je odsustvo rata dovelo do mirne i stabilne situacije u tom delu Evrope. U ovom trenutku, vrhunski je prioritet da svi ispunjavaju svoje obaveze po mirovnim sporazumima, jer bi u suprotnom situacija mogla ponovo da se destabilizuje, te ne bi imalo smisla da se razmislja o mestu tih zemalja u "Velikoj Evropi". Svi koji su prosle nedelje bili u Bonu ili procitali zakljucke Saveta za implementaciju mira, videli su koliko je toga jos ostalo da se ucini, odnosno koliko ima manjkavosti i zakasnjenja u ostvarivanju obaveza i uslova iz Dejtona."

"Evropska unija je, inace, vec ustanovila regionalni okvir za uspostavljanje strukturalnih odnosa sa tim zemljama, i ne iskljucujem nijedan oblik saradnje u buducnosti. Ali, prva stvar: postuj, izvrsavaj obaveze iz Dejtona i osiguraj da se ocuva i konsoliduje mir. Sve ostalo dolazi tek posle toga."

M. Klarin

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /