Ponedeljak, 15. decembar 1997.

U SUBOTU POTPISAN SPORAZUM O DVOJNOM DRZAVLJANSTVU SRJ I BIH

Dokument bez pravnog dejstva?

Kako se navodi u saopstenju Saveznog ministarstva za inostrane poslove "SRJ i Bosna i Hercegovina su se sporazumele da gradjani BiH mogu, pored drzavljanstva BiH sticati i drzavljanstvo SR Jugoslavije"

"Jacanje veza s maticom" Milan Milutinovic
i Momcilo Krajisnik potpisuju
Sporazum u Beogradu
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Jugoslovenski sef diplomatije Milan Milutinovic i clan Predsednista BiH iz RS Momcilo Krajisnik potpisali su u subotu u Beogradu Sporazum o drzavljanstvu izmedju SRJ i BiH. Kako se navodi u saopstenju Saveznog ministarstva za inostrane poslove "SRJ i Bosna i Hercegovina su se sporazumele da gradjani BiH mogu, pored drzavljanstva BiH sticati i drzavljanstvo SR Jugoslavije".

Milan Milutinovic je izjavio da ce ovaj sporazum omoguciti i da Srbi i Crnogorci u BiH dobiju jugoslovensko drzavljanstvo, kao i da ojacaju veze sa maticom". Momcilo Krajisnik je rekao da se sporazum odnosi "na one koji su zainteresovani za jugoslovensko drzavljanstvo, a to su iskljucivo Srbi iz RS i Srbi iz Federacije BiH".

Potpisivanje sporazuma o dvojnom drzavljanstvu naislo je na razlicita reagovanja. Sejmon Hejzlok, portparol Karlosa Vestendorpa, ocenio je da "ne postoje dokazi" da je Krajisnik ovlascen da potpise ovaj sporazum. Prema recima Mirze Hajrica, savetnika Alije Izetbegovica, Krajisnik nije imao ovlascenja Predsednistva BiH, a da je Dejtonskim sporazumom predvidjeno da se ovo pitanje mora resiti "izmedju SRJ i BiH medjudrzavnim ugovorom. Da bi medjunarodni ugovor bio potpisan, pre svega treba uspostaviti diplomatske odnose".

Da je sporazum bez pravnog dejstva smatra i predsednik DSS Vojislav Kostunica, kao i istaknuti profesori medjunarodnog prava Konstantin Obradovic i Gaso Knezevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /