Ponedeljak, 15. decembar 1997.

KAKO POSLOVNICI SAVEZNE SKUPSTINE REGULISU NJEN RAD

Dvostruka pravila za jedan parlament

Kao u republickim tako su i u saveznom parlamentu poslovnici o radu cesto uzrok beskonacnih rasprava pocevsi od dnevnog reda pa do pitanja odgovornosti najvisih funkcionera.

Ocenu vazecih poslovnika oba veca saveznog parlamenta kao i predloga za njihovo poboljsanje dao je nedavno na skupu Jugoslovenskog udruzenja za ustavno pravo mr Nikola Stefanovic, savetnik ove Skupstine. Postojeci poslovnici, kaze on, teziste stavljaju na prava poslanika kao pojedinca, a znacajno zapostavljaju razradu njegovih obaveza i odgovornosti, dok je uloga poslanickih grupa, sto se tice Veca gradjana, postupno marginalizovana. Smatram da treba utvrditi: kad i pod kojim uslovima poslanik moze odsustvovati sa sednica, uz odobrenje veca obezbediti kvalifikovan i odgovoran poslanicki sastav sto je duznost pre svega parlamentarnih stranaka, ugraditi u poslovnik Veca gradjana princip da stranka, odnosno poslanicka grupa moze povuci poslanika i zameniti ga kada ne vrsi ili neodgovorno vrsi svoju funkciju. Poslanicke grupe, dodaje mr Stefanovic, u pogledu kojih je uredjen samo nacin obrazovanja i sastav traze siru razradu u pogledu predlaganja dnevnog reda (setimo se samo koliko puta je dnevni red zavisio skoro iskljucivo od predsednika Skupstine, odnosno veca - prim. aut.), podnosenja predloga i zakona u zakonodavnim postupcima itd.

Kako je kod nas skoro normalno da su zakoni "posvadjani" sa ustavom ili da su i medjusobno u koliziji onda, valjda, ne treba da bude cudno sto se i poslovnici dva skupstinska doma u nekim pitanjima - razlikuju. Recimo, kada se radi o razradi instituta interpelacije sada u poslovniku Veca gradjana stoji da se ona podnosi "za pretresanje pitanja u vezi sa radom savezne vlade". To znaci, objasnio je mr Nikola Stefanovic, da svako pitanje moze ovako uopstenom formulacijom biti predmet interpelacije.

S druge strane, u poslovniku Veca republika stoji da se radi o "pretresanju odredjenog politickog pitanja u vezi sa radom savezne vlade". Pretres povodom interpelacije moze se zavrsiti zauzimanjem stava, odnosno usvajanjem zakljucka ili prelaskom na drugu tacku dnevnog reda. Sta znaci zauzeti stav ili doneti zakljucak? Umesto toga, smatram da postupak treba nastaviti pristupanjem o glasanju nepoverenja saveznoj vladi, sto je sada uredjeno u posebnom odeljku, jer samo na taj nacin ovaj institut kontrole ima smisla.

B. O.-Ilic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /