Ponedeljak, 15. decembar 1997.

Pocastvovani kandidat

Jelena Kosanic

Milutinovic je prevladao u prvom krugu izbora, ali tesko je poverovati da ce se ista izmeniti u pogledu domacina u zgradi na Andricevom vencu. Izbori nece, dakle, izmeniti nista zbog cega su i organizovani, ali negde hoce.

Ne moze se ni u kom smislu pomisliti da ce kandidat levice biti izabran u cetvrtom glasanju za predsednika postmilosevicevske Srbije. Ako nece dobiti celu tortu, Milutinovic ce uspeti da njen veci deo prinese k sebi, kada je rec o tome ko ce u narednom periodu voditi glavnu rec u Socijalistickoj partiji.

Socijalisti su prakticno godinama bez neposrednog sefa, buduci da Milosevic kao partijska zastava nije u stanju da se zabavlja svakodnevnim partijskim sitnicama u dinamicnom partijskom zivotu. Usled toga, socijalisti su pred poslednje izbore bili dovedeni na ivicu rascepa. Kako-tako su se povratili, ali je podeljenost ostala, manje-vise na one koji zele jedinstvo i odvajanje od JUL.

Sindrom gubitnika koji je Zoran Lilic "uspesno" privezao vladajucoj partiji, Milutinovic je odbacio i porazio Seselja u prvom krugu. Takva zasluga bice dobro nagradjena od predsednika Milosevica, jer ce Milutinovic prevashodno ojacati svoju poziciju u rukovodstvu partije. Njegovoj kandidaturi zlurado su se smejali mnogi vidjeniji socijalisti, ni u snu ne pretpostavljajuci da ce relativno nepoznati ministar osvojiti vise glasova nego "neiskorumpirani" Lilic. Ovako, bilo to nekome neprijatno ili prijatno, iznenadjenje ce biti vladavina Milutinovica u SPS, medju kadrovima koji su bili tik uz Milosevica. Slusajuci bespogovorno predsednika, delovali su sve bledje i sve rastimovanije. Dirigentskom palicom najcesce je mahala jedna zena - Gorica Gajevic. Eto prave prilike i prostora za Milutinovica, da se iz poslednjih redova, u kojima je najcesce sedeo, prebaci u prvi.

Covek za koga u Petoj beogradskoj gimnaziji i danas kola prica da se kao djak hvalisao kako je pre izgovorio rec "Tito" nego "tata", provesce sve naredne godine dobro ususkan pored svog omiljenog predsednika. Taj isti predsednik i njegov licni prijatelj koji ga je ubacio u vatru mozda je zaista verovao u njegov "magnetizam na birace". Milutinovic mozda moze da se i zapita da li nije kandidovan da bi bio zrtvovan pred narodom koji sve vise pokazuje nezadovoljstvo vladavinom socijalista, i da li on veruje da Milosevic uopste zeli da neko bude izabran posle njega.

Kanabe u Predsednistvu ostace prazan, v. d. predsednika ce slusati svog predsednika partije i sve ce biti kao nekad: Milosevic na celu SPS, Milosevic vlada Srbijom, Milosevic rukovodi Jugoslavijom. Ako Milutinovic nadjaca Seselja i u drugom krugu, mozda ce opet trcati stafetu u krug. Izvesnije ipak je da ce biti pocastvovan zamenjivanjem Milosevica u SPS. Sve dok dovoljno ne poraste za neku drugu funkciju. A ima i vremena. Mlad je i cekace priliku da nas povede u svet. Ako ne pobrka loncice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /