Utorak, 16. decembar 1997.

TRADICIONALNA PRETPRAZNICKA MARSRUTA AMERICKOG PREDSEDNIKA

Bil Klinton iduce nedelje u poludnevnoj poseti Bosni

Pored obilaska trupa u Tuzli, predvidjen je susret u Sarajevu s troclanim Predsednistvom Federacije BiH, kao i razgovor s predsednicom RS Biljanom Plavsic. Klinton ce u Sarajevu odrzati i "vazan govor" o perspektivama daljeg americkog vojnog angazovanja u Bosni

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Obicaj je americkih predsednika da pred Bozic odu na krace vidjenje sa svojim trupama koje su stacionirane po belom svetu, s tim sto su ta gostovanja u inostranstvu po pravilu namenjena domacoj propagandnoj i ostaloj upotrebi - pored one osnovne poruke koja, naravno, govori o brizi vrhovnog komandanta za vojnike koji su, po njegovom naredjenju, poslati u neku od misija vaznu za nacionalne interese SAD i, uopste, za globalnu bezbednost.

Bil Klinton uveliko sprovodi taj obicaj otkako je usao u Belu kucu. Ovog puta - kako je to juce potvrdjeno u Vasingtonu - njegova pretpraznicna marsruta bice usmerena prema Balkanu: najverovatnije sledeceg ponedeljka, 22. decembra (taj datum jos nije zvanicno potvrdjen), on ce posetiti Bosnu, gde se u regionu Tuzle nalazi oko 8.500 americkih vojnika u sastavu medjunarodnih snaga zaduzenih za obezbedjivanje mirovnog ugovora iz Dejtona (Sfor).

Posle boravka u Tuzli (i, kako se najavljuje, tradicionalnog rucka sa delom tamosnjih trupa), Klinton ce otputovati u Sarajevo, gde ga ocekuje susret sa clanovima trojnog zajednickog Predsednistva BiH Izetbegovicem, Krajisnikom i Zubakom. Iz Bele kuce je najavljeno da ce predsednik tokom boravka u Sarajevu odrzati i jedan "vazan govor" o perspektivama daljeg americkog vojnog angazovanja u Bosni, a pre povratka u SAD (iste veceri) predvidjen je i njegov susret sa Biljanom Plavsic.

U ovom trenutku nije poznato da li ce ovaj razgovor biti obavljen u Banjaluci ili ce predsednica Republike Srpske morati zbog toga da dolazi u Sarajevo (tu su prisutni brojni logisticki problemi, pre svega opremljenost nedavno otvorenog banjaluckog aerodroma za bezbedan prihvat dzinovskog aviona "boing 747" americkog predsednika). U svakom slucaju, ono sto je vec u ovom trenutku sasvim izvesno to je da ce predstojece Klintonovo putovanje biti svedeno na taj poludnevni boravak u Bosni - odnosno da u povratku nije predvidjeno njegovo zadrzavanje ni na jednom od regionalnih punktova, ukljucenih, inace, i odgovornih za sprovodjenje dejtonskog mirovnog procesa.

Januara 1996. Bil Klinton posetio je Bosnu, u vreme postavljanja americkih trupa u "sektoru Tuzla". Tom prilikom otkazana je bila u poslednjem trenutku, zbog bezbednosno-meteoroloskih razloga, njegova predvidjena poseta Sarajevu, ali ce njegov sadasnji boravak u glavnom gradu predstavljati politicki najznacajniji deo turneje imajuci u vidu pripreme administracije da uskoro objavi (i uspesno odbrani pred Kongresom) plan za produzeni boravak americkih vojnika u Bosni i posle roka za povratak, najavljenog prosle jeseni za kraj juna 1998.

"Predsednikov predstojeci dolazak u Bosnu donosi priliku da se domacoj javnosti ponovo stavi do znanja koliko je veliki doprinos SAD realizaciji Dejtonskog mirovnog ugovora. Vazno je podsetiti se sta je sve donelo americko liderstvo u ovom procesu", izjavio je tim povodom vasingtonskom "Postu" jedan predstavnik administracije, u prvom reagovanju na vest o Klintonovom odlasku u Bosnu.

Pripremajuci teren za ovu akciju - koja ce uslediti, kako se ocekuje, vrlo brzo posle januarskog okupljanja Kongresa - sekretar za odbranu Vilijem Koen najavio je na nedavnom briselskom ministarskom skupu NATO-a da se u Vasingtonu ocekuje od evropskih saveznika znatno veci angazman i finansijski doprinos u organizovanju medjunarodnih policijskih snaga, koje Klintonova administracija vidi kao "produzenu ruku" Sfora i, uopste, dugorocno kao sve vazniji faktor u obezbedjivanju primene mirovnih dogovora iz Dejtona.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /