Utorak, 16. decembar 1997.

REAGOVANJE NA IZJAVU LUIZ ARBUR

Francuska "duboko sokirana"

Ministar inostranih poslova Francuske Iber Vedrin: "Francuska saradjuje s Medjunarodnim sudom na svoj nacin"

Pariz, AFP. - Francuske vlasti su "duboko sokirane skandaloznim tvrdnjama glavnog tuzioca Tribunala Luiz Arbur da se bosanskosrpski ratni zlocinci mogu osecati bezbednim u francuskom sektoru u Bosni", izjavila je predstavnica za stampu francuskog ministastva inostranih poslova An Gazo-Sekre, nakon jucerasnjeg sastanka Luiz Arbur i francuskog ministra inostranih poslova Ibera Vedrina. Vedrin je rekao Luiz Arbur da "Francuska saradjuje sa Medjunarodnim krivicnim sudom na svoj nacin", rekla je Gazo-Sekre. Vedrin je takodje upozorio da nastavak mirovnih operacija moze biti ugrozen, ukoliko se prema svedocima i optuzenima bude isto postupalo sudski i u medijima, dodala je ona. Odgovarajuci na optuzbe Arbur, francuski ministar odbrane Alen Risar juce je rekao da je francuska vlada porucila da su "francuske vlasti konstantno podrzavale hapsenje ratnih zlocinaca".

Francuska upravlja jugoistocnim sektorom u Bosni, u okviru kojeg se nalaze Pale, uporiste tvrdokorne politicke struje bosanskih Srba i bivseg predsednika Republike Srpske Radovana Karadzica. U oblasti se takodje nalaze gradovi Han Pijesak i Foca, koji su poznati kao utocista drugih osumnjicenih osoba.

Reagujuci na spor koji je izbio izmedju Pariza i haskog Tribunala, Vasington je juce stao u odbranu Francuske. "Smatramo da je vlada Francuske veoma cenjen partner u nasim naporima da uspostavimo civilni zivot u Bosni", izjavio predstavnik za stampu Bele kuce Majkl Mekari. "Odredbe Dejtonskog sporazuma koje se odnose na ratne zlocince su veoma vazan deo tog procesa i meni nije poznato da smo imali bilo kakav konflikt sa vladom Francuske oko tog principa", dodao je Mekari.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /