Utorak, 16. decembar 1997.

IZJAVA TUZIOCA ARBUR NAKON RAZGOVORA S MINISTROM VEDRINOM

Postupiti po receptu Britanaca

Hag. - U izjavi koju je dala po povratku u Hag, nakon razgovora koje je juce u Parizu vodila sa francuskim sefom diplomatije Iberom Vedrinom, glavni tuzilac Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju Luiz Arbur je, istina u nesto diplomatskijem maniru, ponovila sve glavne zamerke koje je u intervjuima "Mondu" i "Liberasionu" iznela na racun odnosa francuskih vojnih vlasti prema Tribunalu, a koje su izazvale buru ne samo u Parizu, vec i u briselskom sedistu NATO.

Uz priznanje da su francuske vlasti, u poslednje vreme, "ispoljile napore da poboljsaju saradnju sa Tribunalom", tuzilac Arbur je, navodi se u izjavi, ocenila da je do sada ostvaren tek "skroman napredak", izrazavajuci nadu da ce se on u buducnosti povecati. Od ministra Verdina Arbur je "zatrazila da intervenise kako bi se preispitao stav francuskog ministra odbrane u pogledu eventualnog svedocenja francuskog vojnog osoblja pred Tribunalom". Njegov je stav, kao sto je poznato, da francuski oficiri i vojnici mogu pred Tribunalom da svedoce samo pismeno, a nikako ne i usmeno, tj. licno. S tim u vezi Arbur izrazava nadu da ce francuske vlasti prihvatiti da s njom "prodiskutuju ta fundamentalna pitanja... u duhu saradnje, kao i u skladu sa medjunarodnom procedurom i u interesu pravde".

Sto se, pak, licnosti sa poternica haskog Tribunala tice, tuzilac Arbur je - navodi se u izjavi koja je objavljena u Hagu - "podvukla hitnost da se u svim sektorima Sfor izvrse hapsenja poput onog kojeg su u julu izvrsile britanske snage", trazeci od ministra Vedrina da "podrzi preduzimanje takve inicijative". Priliku da to podrzi francuski sef diplomatije imace vec danas, na ministarskom sastanku Saveta NATO u Briselu, koji ce najvecim delom biti posvecen preostalom mandatu Sfor i buducem mandatu FoF, odnosno snaga koje ce ga, po svemu sudeci, naslediti.

M. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /