Utorak, 16. decembar 1997.

SOLANA BRANI FRANCUZE OD OPTUZBI HASKOG TUZIOCA LUIZE ARBUR

Pravila su ista za sve

Brisel. - Generalni sekretar NATO Havijer Solana, ustao je juce u odbranu francuskih pripadnika Sfor, koje je glavni tuzilac haskog Tribunala Luiza Arbur, u intervjuu nedeljnom pariskom "Mondu", optuzila da ne preduzimaju nista da bi uhapsili optuzene za ratne zlocine, koji - kako je rekla - u sektoru francuske odgovornosti u Bosni "uzivaju apsolutnu bezbednost."

Nijednom recju ne osporavajuci ocenu haskog tuzioca o "bezbednosti" optuzenih, Solana u jucerasnjoj izjavi odaje priznanje francuskim vojnicima na "izvanrednom poslu u teskim uslovima, isticuci ih kao "primer hrabrosti i profesionalizma". Sto se, pak, problema zbog kojeg je doslo do "kratkog spoja" na relaciji Pariz-Hag tice, Solana ukazuje da politiku Sfor u odnosu na optuzene za ratne zlocine definise Savet NATO. Naglasava, takodje, kako je Sfor "zajednicki poduhvat, sa jedinstvenim lancem komandovanja i za sve istim pravilima angazovanja".

Generalni sekretar NATO, istim povodom, podseca da je na stranama-potpisnicama Dejtonskog sporazuma "primarna odgovornost" za izvodjenje optuzenih pred haski Tibunal. Zapadni saveznici, i sve ostale zemlje ukljucene u operaciju Sfor, po Solani "dele istu resenost da osiguraju da se optuzeni za ratne zlocine privedu pravdi".

Na kraju svoje jucerasnje izjave, Solana obecava da ce NATO "nastaviti da aktivno podrzava rad Tribunala i da tesno saradjuje sa tuziocem Arbur i njenim saradnicima".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /