Utorak, 16. decembar 1997.

RUSKI ISTORICAR BORIS STARKOV NA SKUPU U SANU O BALKANU

Nepoznati projekat Balkanske civilizacije

Istrazujuci nove dokumente iz arhiva sovjetskih specijalnih sluzbi i Arhiva predsednika Rusije, Starkov je pronasao projekat stvaranja nove, komunisticke civilizacije na Balkanu, Himalajima, Tibetu i Severnom polu

Sasvim neobican projekat balkanske civilizacije obelodanio je ruski istoricar Boris Starkov. Istrazujuci nove dokumente iz arhiva sovjetskih specijalnih sluzbi i Arhiva predsednika Rusije, Starkov je pronasao projekat stvaranja nove, komunisticke civilizacije na Balkanu, Himalajima, Tibetu i Severnom polu. Projekat je razradila grupa pod rukovodstvom sefa specijalnog odeljenja NKVD, G. I. Bokija.

Da bi se stvorila "nova komunisticka civilizacija", Bokij je formirao organizaciju pod nazivom Jedinstveno radnicko bratstvo. Dokazano je da ova organizacija nije imala nikakvih odnosa s Kominternom, a rukovodeci sastav bio je apsolutno tajan. U periodu od 1925. do 1927. odrzano je vise konferencija na kojima su ucestvovali predstavnici razlicitih konfesija, etnickih i rasnih grupa - Tibeta, Indije, Afrike, Latinske Amerike, Evrope, Jugoistocne Azije, Srbije, Bugarske, Makedonije i Grcke. Rukovodstvo SSSR bilo je u celini obavesteno o radu, a Bokij svedoci da su direktive o prvacima delovanja stizale licno od STaljina. U tom cilju, 1927. Bokij je spoalo svog saradnika pod pesudonimom "Balkanac" da stupi u vezu sa svojim jednomisljenicima na tom prostoru.

Najzanimljivije je obrazlozenje projekta i obrazlozenje za izbor tako udaljenih i kulturno nepovezanih celina za "novu civilizaciju". Ta "nova civilizacija" trebalo je da nastane na rusevinama starih civilizacija. Takvi regioni su Rusija, Balkan, Himalaji, Tibet i Severni pol. Balkan je jedinstveni region na zemaljskoj kugli. Tu se rodila, a zatim se rasprostrla, po celom svetu, civilizacija istocnoevropskog tipa.

Od 14. do 18. veka, ova civilizacija postala je arena sudara tri civilizacije -istocnoevropske, zapadnoevropske i istocne (muslimanske civilizacije). Upravo tu treba da nastane nova civilizacija koja ce ostvariti nacela Jedinstvenog radnickog bratstva. Za to, potrebno je srusiti sve granice i sovjetizovati Balkan.

Osobine te civilizacije, razlicite od svih prethodnih, vodice ka razlikovanju ove, od zapadne - tehnokratske i istocne - vojnicko agresivne civilizacije. Glavni cilj svodi se na ostvarenje potpune ravnopravnosti, slobode i bratstva putem potpunog duhovnog obnavljanja licnosti.

Sve religiozne konfesije duzne su da se sliju u jednu celinu, okoncavsi religiozne ratove i netrpeljivost. Sve nacije i rase slile bi se u jednu - opstecovecansku. U programu postoji opsiran ekskurs o drevnoj istoriji covecanstva kada je na zemljinoj kugli postojala takva civilizacija, koja je zatim nestala u opsteplanetarnoj kataklizmi. Bokij je stradao 1937. kao i svi njegovi saradnici (njih oko 600) koji su radili na tom projektu. Osim ovog utopijskog projekta, Bokij je ostavio nesto mnogo konkretnije - sifru od vise od 60 znakova koju nijedna suparnicka tajna sluzba nije uspela da provali tokom Drugog svetskog rata i kasnije. Osim toga, Bokij se sa svojim saradnicima bavio i dobijanjem podataka iz "netradicionalnih izvora informacija" - iz noosfere, navodi Starkov.

D. Bisenic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /