Utorak, 16. decembar 1997.

RICARD MAJLS, SEF MISIJE SAD U BEOGRADU

Od Milosevica se trazi "mali korak"

Situacija na Kosovu i u Crnoj Gori eksplozivna. Nateracemo predsednika SRJ da postuje Helsinski sporazum - istakao americki diplomata u intervjuu "Narodnim novinama"

Nis, FoNet. - Od Milosevica se trazi samo "mali korak", ali on taj korak jos ne preduzima, zbog cega je Jugoslavja u poziciji u kojoj jeste, izjavio je sef Americke misije u Beogradu Ricard Majls niskom dnevniku "Narodne novine".

- Situaciju na Kosovu, ali i onu koja je stvorena u Crnoj Gori, ja nazivam eksplozivnom, jer su tu moguca zarista duboke krize, koja se ticu i medjunarodne zajednice - rekao je Majls i dodao da Kosovo jeste stvar jugoslovenske vlade, ali da ostale drzave ne mogu sedeti skrstenih ruku i samo razgovarati o tome.

- Kosovo je vasa, ali i medjunarodna interesna sfera, a vasa zemlja je potpisnica Helsinskog sporazuma i ljudska prava se, prema tome, moraju postovati, a u narednom periodu nateracemo Milosevica da to prizna, precizirao je Majls. - Poslovne i slicne saradnje sa Jugoslavijom nece biti, sve dok zvanicna jugoslovenska politika bude stajala na

sadasnjem stanovistu, a ja zalim zbog toga sto vasi gradjani najjace osecaju taj spoljni zid sankcija - rekao je Majls.

On je dodao da Amerika moze pomoci i odmoci Jugoslaviji. "Mozemo ponuditi svoju pomoc u resavanju problema, ali mozemo i preduzeti mere pritiska, da bismo postigli ciljeve od medjunarodnog interesa, svidjalo se to vama ili ne", rekao je Majls.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /