Utorak, 16. decembar 1997.

POVODOM NAJAVE DA CE POLICIJA KONTROLISATI RAD POSLOVNIH BANAKA

Bankari zateceni “novom praksom"

Bankari ne treba da se zacude kad im uskoro bez najave na vrata zakucaju policajci jer su i oni na spisku osumnjicenih za prevaru drzave. Da su i oni u drustvu sa utajivacima poreza i ekspertima sive ekonomije priznao je general- potpukovnik Radomir Markovic, pomocnik ministra unutrasnjih poslova Srbije, najavljujuci da ce njegovi sluzbenici u saradnji sa Narodnom bankom Jugoslavije uskoro poceti da preispituju rad poslovnih banaka.

Za ovo prosirenje delatnosti MUP-a povod je prazna drzavna kasa i brojni neuspesni pokusaji da se suzbije nezakonit protok novca i robe. Nije tajna da se steta koju drzava ima, sto zbog nesposobnosti drzavnih organa, sto zbog precutnog tolerisanja nezakonitog poslovanja, godisnje meri stotinama miliona dinara. Do sada su banke bila poslednja mesta gde se trazio utajeni dinar, ali izgleda da u “velikoj drzavnoj pljacki", po misljenju celnika MUP-a, niko nije nevin.

U prvim reagovanjima na najavu da ce policajci kontrolisati njihovo poslovanje bankari su zateceni i odmah isticu da je postovanje zakona za njih “zakon". Narodna banka je i do sada imala sva ovlascenja da kontrolise rad poslovnih banaka i u skladu sa zakonom da preduzima mere kad utvrdi da ne postuju propise. Praksa je bila da policija zalazi u banke tek po nalogu sudskih organa.

Zasto se to menja, za sada nije rastumaceno, pa se moze pretpostaviti da drzava sumnja da njena centralna monetarna ustanova radi u korist svoje stete. Narodna banaka Jugoslavije jos se nije oglasila povodom ove novine, pa su bankari sumnjicavi da je ona rezullat dvostranog dogovora.

Ukoliko se NBJ saglasila da sluzbenici MUP-a imaju ovlascenje da uzimaju u ruke poslovne knjige banaka ili priznaje da njeni ljudi nisu dovoljno strucni da kontrolisu obaveze prema drzavi ili da nema moc da spreci nezakonite radnje. Policajci polako postaju strucnjaci za sve drzavne boljke pa zasto ne bi savladali i tajne bankarskog poslovanja.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /