Utorak, 16. decembar 1997.

KONKURS ZA STUDENTE ZAVRSNIH GODINA

Kljuc uspeha - ocene i znanje jezika

Ove godine je sa Beogradskog univerziteta na strucnoj praksi u inostranstvu bilo oko 190 studenata

Jugoslovenski odbor JAESTE, medjunarodne nevladine i neprofitne organizacije, objavio je konkurs za strucno usavrsavanje studenata tehnickih fakulteta, sumarstva, poljoprivrede i PMF u inostranstvu. Otvoren je do 26. decembra, za studente trece i cetvrte godine studija tehnickih fakulteta, sumarstva, poljoprivrede i PMF. Strucna praksa ce se organizovati tokom leta '98. i trajace najmanje sest nedelja, odnosno maksimalno 18 meseci. Za kandidate koji se budu izborili za mesto iznad crte na rang listi koja se utvrdjuje posle prijavljivanja i testiranja znanja stranog jezika, obezbedjeni su smestaj, ishrana i dzeparac. Oni koji budu dobili priliku za strucno usavrsavanje, placaju samo putne troskove, mada i toga mogu biti oslobodjeni ukoliko nadju sponzore ili donatore.

Pretendenti za praksu u Evropi, Americi, Aziji ili Australiji moraju da budu redovni studenti koji tokom skolovanja nisu gubili godinu, treba da imaju prosecnu ocenu od pocetka studija vecu od 7,50 i ne mogu da budu stariji od 28 godina. Pored ovih uslova, kandidati treba da dokazu da vladaju engleskim, francuskim, nemacim, italijanskim ili spanskih jezikom. Po zavrsetku konkursa fakulteti ce, na osnovu prosecne ocene, utvrditi rang liste i dostaviti ih pododboru IAESTE Beograd do 28. janaura, a u drugoj polovini februara '98. testirace se znanje iz jednog ili vise stranih jezika, u prostorijama IAESTE, Karnegijeva 4, prvi sprat. Termini i raspored polaganja bice istaknuti na oglasnoj tabli IAESTE, 2. februara.

Pravo da konkurisu za praksu i usavrsavanje u inostranstvu imaju studenti cetvrte godine studija Arhitektonskog, Elektrotehnickog, Saobracajnog i Tehnolosko metalurskog fakulteta, trece i cetvrte godine Gradjevinskog fakulteta i PMF (Bioloski, Hemijski, Fizicki i Matematicki fakultet) i studenti trece godine Masinskog, Poljoprivrednog, Rudarsko-geoloskog i Sumarskog fakulteta.

- Ove godine je sa Beogradskog univerziteta na strucnoj praksi u inostranstvu bilo oko 190 studenata, a priblizno 120 stranih studenata boravilo je u Beogradu. Procenat stranaca koji su boravili kod nas je povecan za oko 20 odsto u odnosu na period pod sankcijama. U toku je akcija trazenja mesta za strane studente u nasim firmama i univerzitetskim institucijama. Svi koji zele da uposle mlade strucnjake iz inostranstva mogu da se jave u IAESTE na adresu Karnegijeva 4 ili telefon 32-29-077, kaze za "Nasu Borbu" Dragan Vukicevic iz Jugoslovenskog odbora IAESTE.

O. N.

Rok za prijavu 26. decembar

Studenti mogu da dobiju konkursni list u Karnegijevoj 4 svakog radnog dana od 10 do 14 sati. Kad ih ispune, vracaju ih ponovo u prostorije IAESTE, zajedno sa uverenjem o polozenim ispitima najkasnije do 26. decembra

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /