Utorak, 16. decembar 1997.

ODLUKA ZIRIJA ZA DODJELU NJEGOSEVE NAGRADE

Dobitnik Matija Beckovic

Podgorica. - Ziri za dodjelu Njegoseve nagrade odlucio je da ovo visoko priznanje pripadne Matiji Beckovicu. Za njega se javnim glasanjem izjasnilo sest od ukupno sedam clanova zirija: dr Miroslav Pantic, dr Slobodan Tomovic, Selimir Radulovic, Milan Stojovic, Zelidrag Nikcevic i francuski slavista Zan Deska, koji je glasao putem pisma, dok je svoj glas drugom kandidatu Bosku Petrovicu dao dr Radomir Ivanovic.

Prilikom izjasnjavanja najveci broj clanova zirija nije dao podrobnije objasnjenje za svoga kandidata. Jedino su to uradili dr Slobodan Tomovic, predsjednik zirija i dr Miroslav Pantic. "To je najcrnogorskiji pisac, ako tako mogu da kazem, od svih pisaca na nasem jeziku. On je pisac koji je uspio da u cjelosti obuhvati etnicko bice Crnogoraca i da udje u njihovu mentalnu strukturu" - rekao je dr Tomovic. On je naglasio i znacaj Beckovica i kao "opozicionog" pisca, koji je "kad je bilo rizicno, odusevljavao svojom smionoscu i svojim nacinom izraza".

Obrazlazuci svoj stav, dr Miroslav Pantic je rekao da je "Njegoseva nagrada nagrada sa odredjenim profilom i odredjenim likom". "Pisac koji se predlaze za ovo priznanje treba da bude srodan Njegosevoj misli i njegovom pjesnickom postupku, da bude u duhu Njegoseve poetike" - konstatovao je dr Pantic, dodajuci da je ranije bilo slucajeva da Njegosevu nagradu dobijaju knjizevnici "koji nemaju veze sa NJegosevom poetikom".

Inace, dugo ocekivana sjednica zirija pocela je prozivkom predsjednika dr Slobodana Tomovica zbog toga sto se nije drzao Poslovnika o radu zirija u kome se kaze da se ime dobitnika mora saopstiti do 15. oktobra, na dan Njegosevog rodjenja. Dr Tomovic je odlaganje sjednice obrazlozio cinjenicom da nije bio u mogucnosti da obezbijedi prisustvo francuskog slaviste Zana Deska, kao i politickom situacijom stvorenom izbornom kampanjom za predsjednika Crne Gore. Na insistiranje Zelidraga Nikcevica da se o tome obavijesti javnost, dr Tomovic je naglasio da on nema razloga za bilo kakvo javno izvinjavanje i da "svu odgovornost" za odgadjanje sjednice preuzima na sebe. "Nema preciznog datuma osim datuma smrti". Ako je greska, pripisite mi gresku, nece mi biti ni prva ni posljednja u zivotu", replicirao je dr Tomovic.

Dr Miroslav Pantic je bio protiv toga da se glas Zana Deska, koji je glasao putem pisma, racuna punovaznim, obrazlazuci to svojim novim odnosom prema strancima, a prigovorio je i svom studentu dr Novaku Kilibardi koji je "stvorio osjecanje neraspolozenja" prema jednom od potencijalnih dobitnika Njegoseve nagrade. Konstatujuci da je rad zirija bio ispolitizovan ("Dobro je sto je ispolitiziran, jer sto je vise ispolitiziran manje je politiziran"), dr Slobodan Tomovic je nasao za shodno da naglasi da su prilikom odlucivanja o dobitniku svi politicki organi u Crnoj Gori ostali po strani, da na rad zirija nije bilo nikakvih pritisaka i da, bar sto se tice njega, nije bilo nikakvih uticaja u cilju donosenja odredjene odluke.

Kada ce predsjednik Republike Crne Gore uruciti Njegosevu nagradu Matiji Beckovicu predsjednik zirija nije znao da kaze. To je stvar drzavnog protokola.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /