Utorak, 16. decembar 1997.

MINI KUVARICA

Svinjska daca

Sremska kobasica i kulen, sunka i slanina, dzigernjaca i krvavica, svargla i pirincara specijaliteti su jeseni i zime. Tada se u seoskim domacinstvima siri miris mesa i zacina i pusnice, a po seoskim dvoristima preplicu se rad i druzenje, veselje i uzivanje u toplim cvarcima i dobroj kapljici.

Kroz vekove usavrsavali su se stari i pronalazili novi nacini pripremanja kobasicarskih, suhomesnatih i drugih mesnih proizvoda.

Ratarske kobasice

Za 10 kilograma nadeva potrebno je 8,5 kg svinjskog mesa, 1,5 kg sveze slanine, 200 gr soli, 30 gr mlevenog bibera, 50 gr mlevene paprike, jedna glavica belog luka, tanka svinjska creva.

Za kobasice upotrebite polovinu svinjskog mesa od buta a polovinu od masnijeg svinjskog mesa, pa ga dobro ocistite od zilica. Zajedno sa slaninom i belim lukom, sameljite. Mlevenom mesu dodajte so, biber, papriku i sve dobro izmesajte. Tako zacinjeno meso rukama mesite jedan sat da upije zacine. Punite creva. Ostaviti kobasice tri dana na vazduhu a zatim ih obesiti u pusnicu i dimiti pet dana na hladnom dimu, koji treba da je suv i topao a nikako prevruc. Kada kobasica dobije zlatnorumenu boju premesta se na susenje koje traje 60 dana.

Sremski kulen

Za deset kilograma nadeva potrebno je 9 kilograma svinjskog mesa, 1 kg sveze slanine, 250 gr soli, 30 gr mlevene slatke paprike, 60 gr mlevene ljute paprike, dve glavice belog luka, slepo svinjsko crevo.

Za kulen upotrebite svinjsko meso od buta, plecke ili karea, ocistite od zilica pa zajedno sa slaninom narezite na manje kockice. Narezanoj smesi dodajte so, papriku, pola decilitra hladne vode u kojoj je bio potopljen ociscen i iseckan beli luk, i sve dobro izmesajte. Sat vremena dobro mesiti. Napuniti smesom creva. Otvore svezite konopcem kao mrezicu. Dobro ih utrljajte u so pa ih osam dana ostavite u salamuru i povremeno okrecite. Izvadite i jedan dan susite na vazduhu a potom dimite 35-40 dana na hladnom dimu. Posle dimljenja ostavite da se susi od 90 do 120 dana.

Vojvodjanske pirindzare

Za deset kilograma nadeva potrebno je 2 kg svinjskih glava, 1 kg svinjske dzigerice, 2 kg svinjskih pluca, kilogram svinjske slezine, 2 kg svinjske kozice, 2 kg pirinca, 250 gr soli, 20 gr bibera, 30 gr mlevene slatke paprike, 30 gr mlevene ljute paprike, 5 kasika masti, debela svinjska creva.

Dobro oprati iznutrice, glavu i kozice, staviti u vecu posudu i kuvati dok sve ne omeksa, odnosno dok se meso ne odvoji od kostiju i hrskavice, sve narezie na manje komade i sameljite. Smesi dodajte biber, papriku, omeksalu mast, litar supe u kojoj su se kuvale iznutrice, i ocedjeni pirinac i sve dobro izmesati. Napuniti creva, povezite ih u venac. Pirindzare stavite u kljucalu vodu i kuvati 30 minuta. Operite ih toplom vodom od masnoce i dobro ohladite pa smestite na hladno prozracno mesto. Pre upotrebe treba ih ispeci, najbolje u rerni.

Domace krvavice

Za deset kilograma nadeva potrebno je 3 kg svinjskih glava, 1,5 kg sveze slanine, 2 kg svinjskih pluca, 1 kg svinjske slezine, 1 kg svinjskih bubrega, 1,5 kg svinjskih kozica, litar sveze svinjske krvi, 250 gr soli, 30 grama mlevenog bibera, 200 gr mlevenog pimenta, kasika cimeta, tanka svinjska creva.

Dobro oprati iznutrice, glavu i kozice, staviti u vecu posudu i kuvati dok potpuno ne omeksaju. Ocedite i ohladite iznutrice, odstraniti kosti i samleti. Smesi dodati so, biber, piment, cimet, svezu svinjsku krv i sve dobro izmesati. Napuniti creva. Povezati krajeve u venac. Kuvati krvavice u kupucoj vodi oko 50 minuta, i za to vreme okretati ih drvenom varjacom. Kad su kuvane oprati toplom vodom, ohladiti i osusiti na vazduhu dva dana, a zatim tri dana na hladnom dimu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /