Utorak, 16. decembar 1997.

MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA ITALIJE LAMBERTO DINI U POSETI JUGOSLAVIJI

Ekonomska pitanja SRJ i EU mogu se resiti u dogledno vreme

Italijanski sef diplomatije razgovarao sa jugoslovenskim kolegom o bilateralnim sporazumima za zastitu investicija, ukidanju dvostrukog oporezivanja i resavanju problema viza

Mnogo pitanja trazi resenje:
Lamberto Dini i Milan Milutinovic
(sa prevodiocem, u sredini) obracaju
se novinarima posle
jucerasnjeg sastanka
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Ministar inostranih poslova Italije Lamberto Dini najavio je juce da ce u Evropskoj komisiji pokrenuti pitanje prevazilazenja razlika izmedju Evropske unije i Savezne Republike Jugoslavije - i to posebno na ekonomskom planu.

Dini se tokom kratkog poludnevnog boravka u Beogradu susreo sa kolegom Milanom Milutinovicem i predsednikom jugoslovenske federacije Slobodanom Milosevicem. Novinarima - kojima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja - obratio se posle sastanka sa aktuelnim predsednickim kandidatom levice.

Italija ima bliske odnose sa SRJ, narocito u ekonomskim pitanjima, ali postoji mnogo tema u kojima je jos potrebno napredovati, rekao je Dini i precizirao da se napredak "tice zakljucivanja sporazuma o zastiti i promovisanju investicija", sporazuma kojim bi se ukinulo duplo oporezivanje, te dogovora o resavanju otvorenih pitanja drumskog i avionskog saobracaja. Sef italijanske diplomatije potvrdio je da je problem viza izmedju Jugoslavije i Italije "osetljiv" i definisan Sengenskim sporazumom, ali da on zeli da se i to resi.

"Dotakli smo se otvorenih pitanja (odnosa SRJ) sa EU. Znamo da su u nekim aspektima odnosi blokirani, ali zelimo da nadjemo pravi pristup da bi sadasnje razlike izmedju SRJ i EU, posebno o ekonomskim pitanjima, mogle da budu resene u dogledno vreme. Rekao sam ministru Milutinovicu da cu ta pitanja pokrenuti kod Komisije i EU", naglasio je Dini.

Italijanski diplomata kazao je da bi probleme, koji su iskrsli u regionu u poslednje vreme, trebalo resiti na obostrani interes EU, SRJ i ostalih eks-ju republika.

F. Slavkovic

Milutinovic skrt na recima

"Ministar Dini i ja imali smo vrlo dobre razgovore. Obuhvatili smo sva bilateralna pitanja i sva pitanja koja se ticu situacije u regionu i sire. Ovo je nas treci susret u ovoj godini i dokaz tradicionalno dobrih odnosa Italije i SRJ", bilo je sve sto je kazao ministar inostranih poslova SRJ pre no sto je rec dao gostu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /