Utorak, 16. decembar 1997.

PO PREDLOGU ZAVODA ZA ZASTITU SPOMENIKA KULTURE

Gradsko jezgro - celina pod zastitom

Od 380 zgrada, 215 bi trebalo da se sacuva, 120 moze da se rusi a 20 nadogradjuje

Republickom Zavodu za zastitu spomenika kulture upucen je predlog odluke o utvrdjivanju starog jezgra Novog Sada za prostorno kulturno-istorijsku celinu pod zastitom. Predlog, koji, pored detaljnog obrazlozenja, sadrzi i graficke priloge i katastarsku "podlogu", rezultat je dugogodisnjeg strucnog rada Opstinskog Zavoda za zastitu spomenika kulture na valorizaciji objekata. Od 380 objekata sacuvanih u granicama starog gradskog jezgra, 215 su, po predlogu zastitara, vredni i stoga treba da se sacuvaju, dok je 120 planirano za zamenu, a oko 20 za nadogradnju.

U okviru celine nalaze se i objekti za koje "zastita" nije zainteresovana, kao sto su zgrade SNP, sedmospratnice u Ulici Ilije Ognjanovica i drugi. Dvorisni objekti takodje mogu da se preuredjuju, o cemu sledi dogovor sa urbanistima. S obzirom da se predlog zastite u potpunosti ne odnosi na cak 140 objekata u celini gradskog jezgra (uz dvorisne objekte), teza da se predlogom o utvrdjivanju starog jezgra grada onemogucava urbanisticki razvoj Novog Sada, po misljenju "zastitara", ne stoji. Kako se o ovoj temi vec duze vodi burna polemika, posebno oko toga da li se predlog zasticene celine kosi sa usvojenim regulacionim planovima ovog dela grada, novosadski Zavod za zastitu spomenika kulture poslao je republickom Zavodu i trazenu komparativnu analizu valorizovanih objekata u prostorno kulturno- istorijskoj celini i usvojenih regulacionih planova.

Predlog Odluke o utvrdjivanju starog jezgra Novog Sada kao celine pod zastitom koji je potpisao direktor zavoda Natko Marincic, republicki Zavod treba da uputi Ministarstvu kulture Srbije, a ovaj republickoj Vladi na usvajanje. O ovakvoj formi zastite starih jezgra gradova u Vojvodini i Srbiji razgovaralo se na sesijama gotovo svih zavoda za zastitu spomenika u Republici, a nacin obavljenog posla u Novom Sadu trebalo bi da bude primer i drugim gradovima.

B. O.

O inicijativi Ekoloskog pokreta - pred Ustavnim sudom Srbije

Ekoloski pokret Novog Sada pokrenuo je inicijativu pred Ustavnim sudom Srbije i Ministarstvom gradjevina, za uskladjivanje regulacionog plana dela starog gradskog centra sa Zakonom o kulturnim dobrima i Zakonom o planiranju i uredjenju prostora i naselja. Ekolozi smatraju da Opstinskom Zavodu za zastitu spomenika kulture nije omoguceno da ucestvuje u pripremi tog regulacionog plana, a on je morao da bude sacinjen i na osnovu konkretnih uslova zastite starog gradskog jezgra, a ne samo na osnovu jednog opsteg akta - studije "Osnova zastite graditeljskog nasledja gradskog jezgra Novog Sada".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /