Utorak, 16. decembar 1997.

OTAC VASILIJE, DRUGI EPITROP HILANDARA

Trazio sam od Milosevica milion maraka, s Kipra

Nis, Beta. - Drugi epitrop manastira Hilandar otac Vasilije izjavio je da je od predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica zatrazio da "s Kipra" izdvoji milion maraka za proslavu osam vekova Hilandara. "Bio sam na 'mala vrata' kod Slobodana Milosevica i to smo tada sakrili od ociju javnosti. Trazio sam mu milion maraka da na pravi nacin obelezimo osam vekova Hilandara. Pitao me je - odakle? Rekao sam mu - s Kipra, predsednice! To nisu Vase, vec narodne pare!", izjavio je otac Vasilije za niske "Narodne novine".

Prema njegovim recima, predsednik SRJ mu je tada odgovorio da ce "taj zahtev 'tamo i negde' predociti". "Ja sam ga preduhitrio pitanjem 'Pa molim Vas, zar Vi ne mozete sami o tome da odlucite?'", rekao je otac Vasilije. On je niskom dnevniku rekao da je otac Mitrofan, koji je bio u delegaciji koja je Milosevicu urucila zlatnik povodom osam vekova Hilandara, "bio zatecen necijom, a ne svojom odlukom" da delegacija odbora ode kod Milosevica i uruci mu zlatnik. Bratstvo manastira Hilandar se ogradilo od tog poteza epitropa Mitrofana.

"Milosevicu je urucen zlatnik koji stampa drzava, a ne Hilandar. Mi cemo stamapati jubilarni srebrenjak Hilandara i vodicemo dobro racuna kome cemo ga, kada, kako i zasto urucivati", izjavio je otac Vasilije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /