Utorak, 16. decembar 1997.

U BECU DOGOVORENA ZAJEDNICKA POLITICKA VIZA ZEMALJA SENGENSKOG SPORAZUMA

Drzavljani SRJ "nepozeljni" i sumnjivi

Bec, FoNet. - Utvrdjivanje zajednicke politike za izdavanje viza gradjanima zemalja koje su van Sengenskog sporazuma - bila je juce glavna tema sastanka Izvrsnog odbora sengenskih zemalja u Becu, na kojem je ukinuta dosadasnja "siva lista" 20 zemalja, ciji su gradjani morali da traze vize za ulazak u pojedine zemlje Evropske unije (EU). Drzavljani SR Jugoslavije i dalje su ostali na "spisku nepozeljnih", sto znaci da ce im za svaki ulazak u drzave Sengena biti potrebna viza, do koje ce se dolaziti vrlo komplikovanom procedurom.

Predstavnici 13 zemalja EU i dve pridruzene clanice Sengenskog sporazuma - Norveske i Islanda - odlucili su da se zemlje sa ukinute "sive liste" podele na preostale dve - "belu" i "crnu". Drzavljanima 26 zemalja sa "bele" liste nisu potrebne vize ni za jednu od zemalja Sengena, dok je na "crnoj" oko 130 zemalja, cijim je drzavljanima neophodna viza za ulazak u sve clanice EU.

Na "beloj" listi ce se od 1. januara sledece godine naci 12 zemalja, ukljucujuci i Hrvatsku, cijim drzavljanima vise nece biti potrebne vize za putovanja u zemlje Sengenskog sporazuma. Sa "sive" na "crnu" listu prebacene su Bosna i Hercegovina, Jamajka, Malavi, Kenija, Bolivija, Kolumbija, Ekvador.

Predstavnici zemalja clanica Sengenskog sporazuma dogovorili su mere za zaustavljanje priliva ilegalaca. Tako je dogovoreno da se pojacaju kontrole na svim spoljasnjim granicama EU, kao i povecanje osoblja na tim medjama, kao i u lukama i na aerodromima. Postugnut je i sporazum o uzimanju otisaka prstiju ilegalaca, koji ce biti na raspolaganju svim clanicama Sengena.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /