Utorak, 16. decembar 1997.

AMERIKA PROSIRILA ZABRANU UVOZA STOKE I MESA NA JOS 30 ZEMALJA

Strah od "ludih krava" i iz Jugoslavije

Vasington, Beta. - SAD su prosirile zabranu uvoza goveda, ovaca, mesa i mesnih preradjevina na 30 evropskih i zemalja Bliskog istoka, medju kojima je i SR Jugoslavija, dogod se zvanicno ne utvrdi da nema rizika od smrtonosnog obolenja "ludila krava".

Americko ministarstvo poljoprivrede je izdalo saopstenje u kojem se od 12. decembra obustavlja izdavanje uvoznih dozvola za svu zivu stoku, meso i kostano brasno iz tih zemalja dok se ne proceni rizik i obavi kontrola nadzornih programa u svakoj pojedinacnoj zemlji. Dosad je zabrana vazila za uvoz iz Britanije, Francuske, Irske, Omana, Portugala, Svajcarske, Holandije, Belgije i Luksemburga, a sada je prosirena na Albaniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Cesku, Dansku, SR Jugoslaviju, Finsku, Nemacku, Grcku, Madjarsku, Italiju, Makedoniju, Norvesku, Poljsku, Rumuniju, Slovacku, Sloveniju, Spaniju i Svedsku.

Dosad u SAD nije registrovan nijedan slucaj "ludila krava".

Americka odluka o zabrani uvoza stoke i mesa iz Evrope naisla je na ostro protivljenje EU i tumaci se odmazdom na evropski predlog novih zdravstvenih propisa da bi se utvrdilo da li se "ludilo krava" prenosi putem tkiva, jer bi to moglo da ugrozi vise milijardi vredan americki izvoz stocnih proizvoda koji se koriste u lekovima, kozmetici i hrani.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /