Utorak, 16. decembar 1997.

SAOPSTENJE O RAZGOVORIMA MILOSEVIC-DINI

Bez mesanja u unutrasnje stvari

SRJ i Italija saglasne su da se napredak u odnosima medju drzavama moze osigurati samo razvojem saradnje na ravnopravnoj osnovi i uvazavanjem i interesa uz prevazilazenje otvorenih pitanja - istice se u saopstenju

Neprekidan uspon saradnje SRJ i Italije:
Lamberto Dini i Slobodan Milosevic
FOTO:FoNet

Beograd, Beta. - Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milosevic razgovarao je juce s ministrom inostranih poslova Italije, Lambertom Dinijem, o aktuelnim pitanjima od zajednickog interesa, a posebo od znacaja za politicku situaciju u regionu, javljaju beogradski mediji. Italijanski ministar je boravio u jednodnevnoj poseti Beogradu, i juce kasno posle podne otputovao avionom za Rim.

“SRJ i Italija saglasne su da se napredak u odnosima medju drzvama moze osigurati samo razvojem saradnje na ravnopravnoj osnovi, jacanjem uzajamnog razumevanja kao i uvazavanjem interesa uz prevazilazenje otvorenih pitanja, bez mesanja u unutrasnje stvari druge zemlje i jednostranog nametanja volje, mirnim putem i politickim sredstvima", navodi se u saopstenju iz kabineta predsednika SRJ.

Posebna paznja u tom razgovoru je, prema saopstenju, bila posvecena procesu stabilizacije politickih prilika na prostoru bivse Jugoslavije. “Naglasen je poseban znacaj ekonomskog povezivanja i saradnje zemalja sa podrucja bivse Jugoslavije kao sastavnog dela ukupnog procesa integracije", konstatuje se u saopstenju. Italija je, kako se navodi, “pruzila punu podrsku normalizaciji odnosa medju drzavama na tlu prethodne Jugoslavije, a cemu je SRJ pruzila veliki doprinos".

U saopstenju se takodje navodi da “ekonommska saradnja SRJ i Italije belezi neprekidan uspon", kao i da to “potvrdjuje veliki obostrani interes privrednih partnera za ostvarivanje zajednickih poslova kao i uzajmanu otvorenost i upucenost dveju privreda". Konstatovano je da se bilatelarni odnosi Italije i SRJ uspesno razvijaju, sto predstavlja znacajan faktor jacanju mira i stabilnosti u Evropi.

U razgovoru su ucestvovali i savezni ministar za inostrane poslove Milan Milutinovic i italijanski ambasador u SRJ Rikardo Sesa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /