Utorak, 16. decembar 1997.

Aneks o Drzavljanstvu i Putnim ispravama

Zakon o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine

Clan 38.2

Sve osobe, koje su u skladu sa ovim zakonom drzavljani BiH i koje na dan stupanja ovog Zakona zive u inostranstvu, smatraju se drzavljanima Entiteta u kojem su bili stalni stanovnici pre 6. aprila 1992. godine, osim ukoliko odustanu od stanovanja, ili izaberu trazenje drzavljanstvo drugog Entiteta. Uslovi i procedure za promenu drzavljanstva Entiteta izborom bice regulisano sporazumom izmedju Entiteta koji ce biti inkorporiran u Zakone o drzavljanstvu oba Entiteta. Pravo na slobodan izbor moze biti primenjeno samo u roku od 9 meseci nakon zakljucenja gorenavedenog medjuentitetskog sporazuma.(1)

----------------------------------------------------------------------

(1) Podrazumeva se da ce Zakoni o drzavljanstvu Entiteta regulisati pitanje promene entitetskog drzavljanstva gradjana BiH, u skladu sa Zakonom o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine. Zakoni Entiteta moraju da budu uzajamno uskladjeni i usvojeni u saradnji sa Kancelarijom Visokog predstavnika (OHR) i uz njeno odobrenje. Entiteti, kao i OHR, nastojace da osiguraju da gorenavedeni medjuentitetski sporazum bude zakljucen u roku od dva meseca nakon usvajanja Zakona o drzavljanstvu Bosne i Hercegovine.

----------------------------------------------------------------------

Zakon o putnim ispravama Bosne i Hercegovine

Clan 6

Pasos ce imati sledeci izgled:

1. Korice ce biti tamno plave boje;

2. Na prednjoj strani ce se nalaziti, prema sledecem redosledu,

a) reci "Bosna i Hercegovina"

b) grb Bosne i Hercegovine (kada bude odlucen u Parlamentarnoj skupstini i odobren od strane Predsednistva),

c) rec "Pasos",

d) reci "Federacija Bosne i Hercegovine" kurzivom, ukoliko je nosilac pasosa gradjanin Federacije Bosne i Hercegovine,

e) reci "Republika Srpska" kurzivom, ukoliko je nosilac pasosa gradjanin Republike Srpske,

f) visina slova imena Entiteta iznosi polovinu visine slova imena Bosna i Hercegovina. Duzina imena Entiteta bice jednaka duzini imena Bosna i Hercegovina.

3. Tekst iz tacaka a), c) i d) bice odstampan na bosanskom ili hrvatskom jeziku za pasose Bosne i Hercegovine izdate osobama koje se pominju pod tackom d), prema izboru molioca za idavanje pasosa. Tekst iz tacaka a), c) i e) bice odstampan na srpskom jeziku za pasose Bosne i Hercegovine izdate osobama pomenutim pod tackom e). Tacke a) i c) bice takodje odstampane na engleskom jeziku.

4. Tekst na prvoj stranici pasosa bice identican tekstu sa prednje korice. (2)

--------------------------------------------------------------------

(2) Kada je rec o implementaciji Zakona o putnim ispravama, postignut je sporazum da OHR protumaci ovaj Clan u slucaju spora.

---------------------------------------------------------------------

Dolepotpisani ce iskoristiti sva svoja ovlascenja prema svojim stranama kako bi dva nacrta Zakona bila usvojena od strane Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine do datuma odlucenog u glavnom dokumentu.


Alija Izetbegovic sr.          Kresimir Zubak sr.        Momcilo Krajisnik sr.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /