Utorak, 16. decembar 1997.

ANEKS O FEDERACIJI

Aneks o federaciji

Savet od Federacije trazi da hitno resi sledeca pitanja:

i. Prihvati i u potpunosti primeni predstojecu arbitraznu odluku Visokog predstavnika o formiranju Usore i usvajanju tekuceg zakona o podeli i novim opstinama do 31. decembra 1997; da bez odlaganja otvori drugu fazu rada Savetodavne komisije o reformi opstina, u skladu sa dogovorenim Merama Foruma Federacije od 3. februara 1997, dajuci poseban naglasak na buducoj organizaciji Travnika u skladu sa Ustavom Federacije;

ii. Uskladi sve Kantonalne Ustave sa Ustavom Bosne i Hercegovine;

iii. Raspusti ili integrise sve postojece obavestajne agencije i stavi ih pod ovlascenje i iskljucivu nadleznost ustavno ovlascenih institucija Federacije;

iv. Osigura da cetiri Ministarstva Federacije u Mostaru funkcionisu u potpunosti i da se periodicna zasedanja Kabineta, kako je propisano Ustavom, odrzavaju u Mostaru, pocev od 1. februara 1998. godine. Lokalne i kantonalne vlasti obavezne su da rese pitanja smestaja. Medjunarodna zajednica ce u skladu sa preporukama Visokog predstavnika ograniciti ili ukinuti saradnju sa onim ministarstvima koja ne ispune ovaj krajnji rok.

v. Smesta osnuje u potpunosti operativne i integrisane opstinske i kantonalne sudove sirom Federacije i da, posebno, usvoje neophodan zakon za Neretvanski kanton u Hercegovini, do 31. decembra 1997. godine.

vi. Osnuje Gradsko vece Sarajeva do 31. decembra 1997. godine i da u potpunosti primeni Protokol od 25. oktobra 1996. i Sporazum o Sarajevu od 27. marta 1997. godine.

vii. Osigura da grad Mostar i njegova ujedinjena Gradska administracija budu operativni u svim aspektima, u skladu sa Statutom grada. To ukljucuje raspustanje unije tri opstine u Zapadnom Mostaru. Da osigura implementaciju sveobuhvatnog plana o povratku u Mostar, u skladu sa Sporazumom od 12 septembra 1997. i , posebno, da osigura ponovno postavljanje osoba nelegalno proteranih 1996, do 31. januara 1998. godine.

viii. U potpunosti saradjuje sa Ombudsmanima Federacije i odgovarajuce reaguje na njihove izvestaje.

ix. Osigura da sve prepreke za inauguraciju Ministarstva unutrasnjih poslova Federacije budu uklonjene do 31. decembra 1997. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /