Utorak, 16. decembar 1997.

REAGOVANJA POSLE POSETE ITALIJANSKOG SEFA DIPLOMATIJE BEOGRADU

Dini pokusava da “izgladi" odnose Jugoslavije sa EU

Zapadne diplomate se pitaju zasto je Rim odabrao trenutak pred predsednicke izbore, da se angazuje u jugoslovensko- bosansko-kosovskim problemima i kazu da nemaju informacija o konsultacijama Italije i EU

Beograd. - Ministar inostranih poslova Lamberto Dini dosao je u Beograd kako bi pomogao da se razrese problemi nastali na relaciji SRJ-EU (i sire) posle incidenta u Bonu a uoci danasnjeg sastanka NATO u Briselu, saopsteno je “Nasoj Borbi" u ambasadi Italije u Beogradu.

Ministar Dini je boravio u specijalnoj poseti koja je zbog svoje hitnosti zahtevala samo dva kratka sastanka sa kolegom Milanom Milutinovicem i predsednikom savezne drzave Slobodanom Milosevicem. Namera je bila da se urgentno reaguje u vreme nekoliko medjunarodnih susreta na visokom nivou kako bi se smirila situacija u regionu a sto je od znacaja za citavu Evropu i od posebnog interesa za susednu Italiju.

Dini je kao kljucne teme svog nekolikocasovnog gostovanja - o kojima je diskutovao sa domacinima - formulisao stabilizaciju prilika u Republici Srpskoj, i to formiranjem koalicione vlade sto bi trebalo da dovede do poboljsanja stanja u oblasti i ubrzavanja primene Dejtonskog sporazuma, i normalizaciju odnosa na (i oko) Kosovu, naglasavaju u ambasadi.

Sef italijanske diplomatije stigao je u SRJ iznenadno i bas u ovaj cas (pred drugi krug predsednickih izbora na kojima je njegov ovdasnji kolega kandidat) jer je bilo bitno brzo reagovati nakon sto su beogradska i paljanska delegacija napustile bonsku konferenciju Saveta za impelmentaciju mira, kazu u italijanskoj ambasadi. Diplomatsko predstavnistvo Rima u Beogradu nema informacija da li je Dini za svoju akciju konsultovao EU ali negiraju da je rec o bilo kakvoj posebnoj misiji ili novoj inicijativi. Dodaju i da je ministar u obracanju novinarima bio vise nego iskren jer nije zeleo da se njegov dolazak shvati na bilo koji nacin pogresno. A, ako se neko iznenadio njegovom jucerasnjom posetom onda su to bili diplomatski predstavnici “ostatka sveta" u Beogradu.

Visi izvori “Nase Borbe" u nekoliko Zapadnih predstavnistava u SRJ kazu da “ne znaju sta bi trebalo da znaci" Dinijev susret sa sefom jugoslovenske diplomatije i srpskim predsednickim kandidatom pred nedeljno glasanje (“sto je u skladu sa sloganom - I Srbija i svet ", ocenjuje jedan analiticar).

Diplomate iz EU u SRJ kazu da nemaju nikavih informacija da je Rim za pomoc u sredjivanju balkanskih prilika dobio mandat Unije ili da je Unija oko toga konsultovana - “to jest, ako Italijani misle da je to potrebno". Bilo bi, naravno, lepo kada bi ministar Dini zaista uspeo kada je rec o postizanju napretka po pitanju Dejtona i slicnih tema, dodaju strane diplomate.

F. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /